Élmények az értékek mentén – Pannontáj-Sokoró Natúrpark értékei fotókon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának munkatársai 2019. április 25-én, Győrszemerén a Faludy György Közösségi Házban „A Pannontáj-Sokoró Natúrpark értékei” című pályázat keretében készült fotókönyv bemutatóján vettek részt.

A könyvbemutatót Meszes-Odor Zília 3. osztályos általános iskolai tanuló sokorói dalcsokorral nyitotta meg, majd Horváth Gyula Győrszemere polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire fontos mindenkinek a haza, a szülőföld, a szűkebb pátriárkánk szeretete.

Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke a natúrparkok céljáról, a megyei natúrparkok területén megtalálható megyei értékekről, valamint a helyi, a megyei, a tájegységi értéktárak szerepéről beszélt.  Emléklapot adott át Székely Ritának a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület elnökének, mely igazolja, hogy „Győr-Moson-Sopron Megye Natúrparkjai” a Megyei Értéktár Bizottság döntése értelmében felvételt nyertek a Megyei Értéktárba, a „megyerikumok” sorába.

Ezt követően Dr. Pottyondy Ákos, az Ürmös Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, hogy a natúrpark természeti értékeinek fotón történő megjelenése nem egy pillanatfelvétel, hanem az örökség van mögöttük, általuk mögé gondolhatunk a tájnak, az életnek.

A program folytatásaként Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület 1 millió Ft-os támogatást nyert az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán és ebből készült el a teremben megtekinthető „Élmények az értékek mentén” című fotókönyv és a hozzá tartozó 8 roll-upból álló vándorkiállítás.

A könyv célja nem az, hogy mindent megmutasson a Natúrparkról, hanem az, hogy kedvet csináljon, a természet minden csodáját megismerhessék, megtapasztalhassák az itt élők, az ide látogatók. A fotókönyv bemutat pár pillanatot, hangulatot a térség értékeiből, a falusi élet szépségeiből. Ez a „szőlőfürt” alakú Pannonhalmi-dombság területén található natúrpark minden „szőlőszeme” hívja, várja az erdőit, mezőit, egyedülálló növény- és állatvilágát, a borospincéit és a hagyományőrző rendezvényeit felfedezni vágyókat.

Székely Rita hálás köszönő szavaival és ajándékkönyvvel is megköszönte a magánszemélyeknek, a szervezeteknek,  az önkénteseknek az összefogását és a közös munkáját.

A könyvbemutató a „Keletlen” helyi étel fogyasztásával zárult.

  

Tóthné Boda Éva
Fotó: Rollné Börzsei Hajnalka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.