Élményekkel teli évet zárt a Mozgó film, mozgó klub Fejér megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt keretében a 2019 februárjában indult Mozgó film, mozgó klub résztvevői hónapról hónapra találkoztak, lelkesen és aktívan tanultak és fejlődtek, mindemellett élményekkel is gazdagodtak.

2019. májusától Sárfi Lajos, az Útirány Webmédia Szolgáltató Bt. ügyvezetője segítségével folytak a videós szakköri foglalkozások hónapról hónapra a Viktória Rehabilitációs Központban, Székesfehérváron. Az alkalmak során a résztvevők számos technikai eszközzel ismerkedtek meg, melyeket ki is próbálhattak, számba véve az azok nyújtotta lehetőségeket és korlátokat egyaránt.


Interjú Sárfi Lajos mentorálásával

A következő alkalmak során a résztvevők kipróbálták magukat interjúkészítésben is, vállkamera használatával, majd az elkészült anyagok közös elemzése során rengeteg új ismeretre is szert tettek, közösen vontak le számos tanulságot, nem utolsó sorban a vágás folyamatába is belekóstoltak. Megismerték a vágóképek jelentőségét, súlyát, ők maguk is készítve ilyeneket. Számba vették a filmezésnél alkalmazható dramaturgiai lehetőségeket, és azok gyakorlati kivitelezését.

Drón gyakorlat

A projektet látóút színesítette, 2019 szeptemberében egy alkalommal a résztvevők Etyekre, a Korda Filmparkba látogattak. A látogatás során a résztvevők sétát tettek egy működő filmstúdió területén, ahol az egyik épületben épp forgatás zajlott, ellátogattak többek közt a Borgiák című sorozat forgatási helyszínére, a reneszánsz díszletvárosba, majd onnan New York „felé vették az irányt”, és megtekintették a díszletekkel berendezett jellegzetes „new yorki” utcát. Egy rövid pihenőt követően, amikor is a csoporttagok „halálos” párbajt vívtak a helyszíni kellék kardokkal, egy vezetett túra keretei közt megnézték a filmkészítés csínját-bínját bemutató tematikus kiállítást.


„New York utcáin”

Kellékpróba

Az élményekben gazdag program során a tagok rengeteg mindent megismertek, megtanultak a nagyszabású filmkészítésről, a filmtrükkökről, nem utolsó sorban igazi közösségépítő programmá vált a látogatás.

Ambrus Lívia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.