Elűzték az ördögöt a Kemenesaljáról

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. május 19-én Kemenesmagasiban mutatta be a Kemenesmagasi Báb Bűvölők csoport a Kemenesi történet című mesét. A bábcsoport a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága mentorálásával jött létre, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

A gyerekek februártól 60 órán keresztül készültek a bemutatóra Czirók Tamás bábművész vezetésével, melyre 2019. május 19-én délután került sor a kemenesmagasi közösségi színtérben.

Az iskolai “Ki mit tud?” bemutatóján izguló társaikat ajándékozták meg a Kemenesi történet című mesével a Báb Bűvölők. A köszöntéskor Károly Andrea módszertani referens ismertette a nézőkkel a program történetét, célját. A Nemzeti Művelődési Intézet 2016-ban megvalósított két, egymásra épülő „Bábcsoportvezetői alapismeretek” képzést – többek között Vas megyében is –, melynek hosszú távú célja az volt, hogy elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom újjáéledését és kiteljesedését. A képzéssorozat sikereit, tapasztalatait és a felmerülő javaslatokat figyelembe véve 2017-ben elindított „Bűvös Bábos” mintaprojekt folytatásaként 2018-ban létrejöttek a Csepregi Fabatkák, 2019-ben pedig a Kemenesmagasi Báb Bűvölők. A programban részt vevő gyermekekből közösség formálódott, fejlődött személyiségük, együttműködési és empatikus készségük, szociális érzékenységük, fantáziájuk.

A Kemenesi történet az Ördög kilenc kérdése című mese alapján készült, egy kicsit „Magasítva”.

A bemutatót vastaps kísérte, hiszen olyan új oldalukról mutatkoztak be a gyerekek, amit még sem a szülők, sem az érdeklődők, sem pedig tanáraik nem tapasztaltak. A diákok a felnőtteket meghazudtoló koncentráltsággal, hiba nélkül játszottak, mindezt könnyedén, élvezve az előadás minden pillanatát.

Az előadás rendezője és a csoport vezetője: Czirók Tamás bábművész, díszlet- és bábkészítő: Pető Ferenc, tervező: Magosi Beáta, zeneszerző: Jankovics Zoltán.

És akik játszották: Bokányi Sára, Fodor Bianka, Géczi Csenge, Gondi Áron, Gyalogh Dalma, Kiss Máté, Pósán-Reyes Andrea, Rozmán Ákos, Kutasi Gergő, Illés Lili, Kovács Kira, Nagy Regina, a Kemenesmagasi Általános Iskola 2-3. osztályos tanulói.

Károly Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.