Emlékérem a „kőszegi lelkek kertészének”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2020 márciusában a nemzeti ünnep alkalmából Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérmét ítélték oda a kőszegi Bakos Györgynek, amit a járványhelyzet miatt egy későbbi időpontban adnak át. A méltatás szerint az Írottkő Natúrpark Egyesület és Kőszeg Város Fúvószenekarának áldozatos szolgálatáért kapja az elismerést.

Bakos Györgyöt a kőszegi fúvósok 1990-ben választották meg először elnöküknek, majd ezt megismételték még ötször öt évre, így lett harminc évig a zenekar vezetője. 2003-óta pedig az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke is.

A közösségi művelődés közelébe már diákként odakerült: mintegy húsz évig volt amatőr színjátszó és diákszínpadi rendező, négy évig pedig vezette a Kőszegi Ifjúsági házat, a Sgraffitós házat. A Jurisics Vár Művelődési Központ igazgatója volt hét éven keresztül, ebben az időszakban – 1982-ben – alakult meg a Várszínház. 12 évig önkormányzati képviselőként is dolgozott Kőszegen. Eredeti szakmája kertész és virágkötő; 1987 óta működő vállalkozásában – melyhez ma már natúrbolt is társul – gyönyörű virágkompozíciók kerülnek ki a keze alól. „Soha nem feledtem az eredeti szakmámat, és ma is kertésznek tartom magam, aki néha a kőszegi lelkek kertésze is volt” – vallja magáról.

A közösségépítő utódokkal ma is szoros kapcsolatban áll. Nemcsak azért, mert a Natúrpark Ízei – Orsolya napi vásár vagy a Kőszegi Advent közös rendezésű programok, hanem mert a fúvósszenekar minden városi rendezvényen állandó szereplő, ugyanakkor a zenekar kérései is mindig meghallgatásra találtak a művelődési központ részéről. E kapcsolatnak még egy szintje is van: Bakos György középső fia, Zoltán a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház munkatársa.

Bakos György a maga munkásságáról ezt vallja: „A közösségekben végzett tevékenységem valószínűleg sikeres lehet, vagy lehetett, mert minden esetben hosszú évekig csinálhattam akár a diákszínpadi rendezést, a fúvószenekari elnökséget vagy éppen a natúrpark vezetését. Az »emberekkel az emberekért« való tevékenység, ha az közös elképzelés, javaslat, ötlet alapján történik, jól tud működni. Szoktam mondani: ha mindent megtettél az ügy érdekében és tiszta a lelkiismereted, akkor minden rendben van. A munka a legjobb terápia.” Majd hozzáteszi: „A tisztességesen végzett munka mindig meghozza a gyümölcsét és ez egy kertész szájából biztosan igazságot jelent. Ha gondozod a növényt és ő jól él, akkor az azt jelenti, hogy mindent megtettél érte. A közösségért végzett munka is mindig meghozza – ha késve is – a gyümölcsét.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.