Értékben mérték ‒ Egy kiállítás vándorútja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet megyei irodájának kulturális közfoglalkoztatottja műveiből válogatott vándorkiállítás kelt útra Borsod-Abaúj-Zemplén megyében március 6-án Mályiból a Móra Ferenc Közösségi Házból.

Az NMI Művelődési Intézet és szakmai elődje, a Nemzeti Művelődési Intézet immár hatodik éve foglalkozik kulturális közfoglalkoztatással. A kihívások mellett számos sikerélmény gazdagítja ezt a tevékenységet – mindig öröm, amikor tehetséges személyeket erősíthet meg értékeikben a Kulturális Közfoglalkoztatási Program. A végleteiről híres Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgozik kulturális közfoglalkoztatott koordinátorként Dömötör Gyöngyvér is, aki 2013 óta vesz részt a programban: eleinte irodai asszisztensként, majd koordinátorként segítette a megyei iroda szakmai tevékenységét. Munkatársai nagyon kreatív embernek ismerték meg, aki mindig mindenre talál valami megoldást, és fokozottan érdeklődik a kézműves tevékenységek iránt, akár hagyományos, akár modern technikáról legyen szó. Sokoldalúsága hamar megmutatkozott. Több alkotása is díszíti már az iroda falait, és olyan sok munkája született az elmúlt időszakban, hogy megérett arra, hogy a nagyközönség számára is megmutassa azokat.

Festményeiből és modern kézműves alkotásaiból vándorkiállítás indult útjára. Temperával, akril festékkel farost lemezre és vászonra készíti műveit. A kiállításon láthatók még fali dekorációk, melyeknek kedvenc témája a velencei karneválok női maszkja és bőrhatású felületet imitáló, „becsomagolt” tárgyai. Eddig már bemutathatta alkotásait Miskolc, Mályi, Sajópetri közművelődési intézményeiben, és remélhetőleg hosszú lesz még a lista, mire véget ér a vándoroltatása a sokszínű kiállítási anyagnak. A sorozat első állomása Mályiban, a Móra Ferenc Közösségi Házban volt. A kiállításmegnyitón a vendégek sorában a rokonok, barátok, ismerősök, régi tanárok mellől nem hiányoztak a Művelődési Intézet megyei irodájának munkatársai sem. A tervek szerint a kiállítás két hónapon keresztül hat helyszínen is megtekinthető majd a megyében.

 

Kovács Anikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.