Értékeink felfedező útján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

2017 decemberében értékfeltáró felfedezésre indultak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, első lépésként két helyszínen. A céljuk az volt, hogy új lendületet adjanak az értékfeltárások folyamatának, illetve megnézzék, hogy a hagyományokon kívül milyen értékek vannak még.

Sajópetriben a délelőttöt rendhagyó módszerekkel kezdték: villámrandi és humánbingó segítségével ismerték meg egymást a résztvevők, s így oldottabb és közvetlenebb, szakmailag nyitottabb légkörben folytatták az értékek felkutatását.

Az előadások folyamatában megismerkedtek Szikszai Imre tolmácsolásában a népdalgyűjtés fontosságával, és módszertani sajátosságaival. A Természetjáró Egyesülettől megtudták, hogy természeti értékeinket különböző túrák keretében ismerhetjük meg már egészen kicsi kortól. A Zafír Egyesület drámapedagógiai feldolgozásán keresztül pedig személyesen élhették át egy-egy kulturális értékünk (hímzés, szövés, faragás, stb.) átalakulását, továbbörökítését. A szekciókban az elhangzott előadásokat bontották tovább a résztvevők, ahol többek között karácsonyi énekeket is tanultak a hagyományőrzés és átörökítés jegyében.

Miskolcon a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület vezette be a résztvevőket elsősorban a tárgyalkotó népművészet folyamatába és annak továbbörökítési technikáiba. Előadásában kiemelte, hogy a fiatalok bevonása és megszólítása nagyon fontos a hagyományaink fenntartása érdekében.

A FIKSZ Egyesület segítségével a résztvevők megismerhették a közösségeinkben rejlő energiákat és értékeket. Szekciójukban közösségfejlesztő módszertanokat mutattak be a jelenlévők aktív bevonásával. A Riposztit Nkft. pedig színházi elemek, dramaturgiai módszerek segítségével éreztette hagyományaink fenntartásának fontosságát.

Antal Ágnes

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.