Értékek a Homokhátságon – Csongrád Megyei Értékek Napja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

Az NMI Művelődési Intézet Dél-Alföldi Központjának Csongrád Megyei Irodája idén is megszervezte a Csongrád megyei értékek és azok gyűjtését népszerűsítő konferenciáját a Csongrád Megyei Önkormányzattal együttműködve, ezúttal a mórahalmi Homokháti Sokadalomhoz kapcsolódva, annak mintegy nyitó programjaként. 

A Homokháti Sokadalom és Rétesfesztivál a térség egyik legnagyobb, leglátogatottabb eseménye, valamint a megyei értéktár eleme, így a figyelem az értékgyűjtésre is jobban összpontosul egy ilyen programon. A megvalósításában a Mórahalmi Önkormányzat és az Aranyszöm Rendezvényház munkatársai voltak partnerek, hiszen az értékgyűjtést ők is kiemelten fontosnak tartják.

A program méltó felütése a Mórahalmi Néptánc Egyesület nyitótánca volt; lendületes és szuggesztív előadásukkal kellően megteremtették a konferencia hangulatát.

Nógrádi Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta, megtiszteltetésnek veszi azt, hogy Mórahalom adhatott otthont a konferenciának, hiszen kiemelten fontosnak tartja értékeink védelmét. A homokhátság és lakosságának sajátosságaira világítva felhívta a figyelmet az egyéni és közösségi értékrendszer fontosságára, mindannyiunk felelősségét hangsúlyozva. Köszöntőjében az az örömteli esemény is helyet kapott, hogy a mórahalmi leány válogatott – mint helyi érték – aznap világbajnok lett az amerikai Orlandóban megrendezett ugrókötélversenyen.

Kary József, a Művelődési Intézet közszolgáltatási igazgatója köszöntőjében ismertette, hogy az Intézet feladatai között kiemelt fontosságú az értékmegőrzés, s ennek továbbadása a közösség feladata. A kis és közepes méretű települések életében, amelyek fejlesztésével a Művelődési Intézet többek között foglalkozik, különösen nagy szerepe van az értékőrzésnek; hiszen ezáltal erősödik a települési kötődés, de akár népességmegtartó és gazdaságélénkítő hatással is bírhat. Kary József kiemelte, hogy az értékek gyűjtése és továbbörökítése megyei szinten is fontos szerepet tölt be, mert a társadalom tagjai megyei identitásukat is megélik.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke megnyitó beszédében rávilágított arra, hogy mennyi kincs és érték található megyénkben, amelyeket kezelni és rendszerezni szükséges. Elmondta, hogy Csongrád megye egyike volt az országban elsőként megyei értéktár bizottságot létrehozó megyéknek, amely azóta is eredményesen működik. Itt emelte ki a Művelődési Intézettel, és annak Csongrád megyei irodájával működő gyümölcsöző együttműködést, többek között az értékgyűjtés területén. A Csongrád megyei iroda munkatársai évek óta aktívan működnek közre a megyebeli települési értéktárak létrehozásában, az értékgyűjtés népszerűsítésében.

A konferencia moderátora Dohorné Kostyál Zsuzsanna, aki a Művelődési Intézet képviseletében a Megyei Értéktár Bizottságnak is tagja, ezek után a szakmai előadóknak adta át a szót.

Dr. Fodor Ferenc néprajzkutató A paraszti gazdálkodás fejlődése a Duna-Tisza-közi homokhátságon címmel tartotta meg előadását. Érdekes adalékokkal szolgált a már feledésbe merülő gazdálkodási módokról, folyamatokról, és arról, hogy mindezt hogyan, milyen leleményesen ülteti át a homoki, tanyasi ember a jelenbe.

Duka Félix, a Móranet Kft. ügyvezetője prezentációjában arra mutatott jó példát a Mórahalmi Értéktár bemutatkozó filmjein keresztül, hogyan lehet megörökíteni és népszerűsíteni értékeinket audiovizuális eszközökkel, minőségi módon.

Szünetben és az egész konferencia ideje alatt az aulában felállított standokon mutatkoztak be a homokhátság települései Csongrád megyéből és Vajdaságból értékeikkel; kézműves mesterség- és gasztronómiai bemutatókkal. Akik megcsodálták a megye értékeit, jóllaktak a finomságokkal, mint a domaszéki répalekvárral és a répából készült egyéb ételekkel, zákányszéki barackkal, röszkei paprikával, mézzel, mórahalmi rétessel stb., elbeszélgettek a 86 éves magyarkanizsai seprűkészítő mesterrel, vagy az ásotthalmi fafaragóval, azok Homokhátság természeti értékeit fotókiállítást is megtekinthették a nagyteremben.

A konferencia második részében Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke tartott előadást a Hungarikum mozgalomról és az Értékőr programról. A megosztott tapasztalatok, tanácsok hasznos útmutatóul szolgáltak mindazoknak, akik a fiatalok bevonásában látják a lehetőséget az értékgyűjtés és a közösségépítés területén.

Vázsonyi Csilla Zentáról a Vajdasági Magyar Értéktár elemeit mutatta be előadásában. A néprajzi, történet adalékokkal megtűzdelt előadásban részletesen megismerhettük a Vajdaság értékeit és az ottani értékgyűjtés mibenlétét.

A konferencia záró előadásában Dr. Mód László néprajzkutató, a SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék egyetemi adjunktusa A homokhátság borászata és szőlészeti hagyományai címmel tartotta meg előadását. Lebilincselő felszólalásában nemcsak a hagyományos borkultúra ismérveit adta át, hanem a borfogyasztáshoz is kedvet csinált. Így pont jókor jött az előadás közben a kis meglepetés, amivel a hallgatóságnak készültek. Akik kitartottak a kánikulai délutánon, egy pincehideg kisfröccsel koccinthattak az ásotthalmi Somodi Borgazdaság borából. A 200 éves magyar ital, a fröccs, amelynek 50-60 fajtája ismert, itt is nagyon népszerű volt.

A konferencia megvalósításához nyújtott partnerségért a szervezők ezúton is köszönetet mondanak Mórahalomnak és az Aranyszöm Rendezvényháznak, a megyei értékbemutatón szereplőknek: a Csongrád Megyei Értéktár és a Vajdasági Magyar Értéktár mellett Ásotthalom, Röszke, Domaszék, Mórahalom Zákányszék, valamint a Vajdaságból Horgos, Királyhalom, Magyarkanizsa településeknek pedig, hogy méltó módon képviselték településük értékeit.

Dohorné Kostyál Zsuzsanna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.