Értékek Háza – helytörténeti gyűjtemény nyílt Nemesvámoson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Szeptember 14-én tartották Nemesvámoson az Értékek Háza és a „Nemes ízek kemencés udvara” megnyitó ünnepségét.

Az Értékek Házában helyet kapott a helyi lakosok felajánlásaiból összeállított látványos helytörténeti gyűjtemény, valamint kiállítás is nyílt a mintegy hetven korabeli helyi fotóból.

Sövényházi Balázs polgármester elmondta, hogy két évvel ezelőtt, az épület megvásárlásakor határozták el, hogy bemutatják Nemesvámos értékeit ezen a kiváló helyszínen, amely helyi védettség alatt álló épület, emellett az itt lakóknak rengeteg emléke fűződik hozzá.

Megköszönte Bárdos Zoltánnak, a helyi értéktár bizottság vezetőjének és Marosi Istvánnénak, a helyi értéktár bizottság tagjának az áldozatos munkáját, akik koordinálták a gyűjtést, és berendezték a kiállítótereket.

Az Értékek Háza udvarán jövőre szeretnének felépíteni egy közösségi kemencét, ami ezért kapta a „Nemes ízek kemencés udvara” elnevezést. A hagyományok és értékek megőrzését segíti majd, ahol az idősebbek átadhatják tudásukat a fiataloknak, pl. megmutathatják, régen hogyan sütötték a kenyeret, hogyan aszaltak. Az udvaron mindenki jól érezheti majd magát, mert finom ételeket készíthetnek a kemencében, vagy a bográcsozó helyen.

Pilipkó Erzsébet néprajzkutató kiemelte, hogy az Értékek Házában kiállított tárgyak, emlékek betekintést nyújtanak őseink mindennapjaiba. Olyan helyi értékek ezek, amelyek egyaránt részei a magyar és az európai kultúrának. Aki ellátogat ide, erőt meríthet a múltból, jobban kötődhet a jelenhez, és ezáltal erősödik a helyi identitása.

Az ünnepségen közreműködött a Borostyán Népdalkör, a Lencseszemek Asszonykör és a Nemesvámosi Néptánc Kör.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.