Értékek iskolája – értékes iskolák program

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága „Értékek iskolája – értékes iskolák” címmel indított projektet, melynek célja egy hosszú távú fejlesztő folyamat, és amelynek eredményeként a helyi értékek, hagyományok megismerése hangsúlyosabban megjelenne az oktatásban.

Első lépésként egy munkacsoportot hoztak létre olyan iskolák és pedagógusok bevonásával, akik szívesen részt vesznek annak a módszertannak kidolgozásában, ami a helyi értékek iskolai oktatásban való megjelenésére irányul. A projektbe olyan iskolák is bekapcsolódnak, melyek már most rendelkeznek olyan jó gyakorlatokkal, melyek mások számára is adaptálhatóak lehetnek. A résztvevő iskolák: Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola, Lőrincze Lajos Általános Iskola (Szentgál), Radnóti Miklós Általános Iskola (Balatonfüred). A program során 4 műhelymunkát valósítanak meg 2019. áprilistól júniusig, ahol a résztvevők megismerkednek egymással és a már működő jó gyakorlatokkal, valamint egy látóutat is szerveznek a felvidéki Heténybe.

A műhelymunkákat Dr. Horváth Zsolt, a Lakitelek Népfőiskola munkatársa, valamint Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet munkatársai vezetik. Terveik között szerepel egy módszertani kiadvány megjelentetése, illetve a működő jó gyakorlatok rögzítése, ami segítheti a további munkát. Az első műhelymunkára 2019. április 30-án, Taliándörögdön, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet székhelyén került sor. Ennek során bemutatkoztak a résztvevő iskolák munkatársai, megismerték egymás tevékenységét és elkezdődött a közös gondolkodás. A projekt május 7-én Hetényben, a Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában folytatódott, ahol bepillantást nyertek az ott folyó, nem mindennapi munkába.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.