Értékek mentén – Elindult a Hungarikum Műhely Győrben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

2018. május 24-én az NMI Művelődési Intézet Győrben havi egy alkalommal Hungarikum Műhely címmel ingyenes értékfeltáró kurzust indított el. A foglalkozások egy éven keresztül tartanak és a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósul meg, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A műhely célja, hogy az értékfeltárással foglalkozó érdeklődők és szakemberek olyan jó gyakorlatokat, módszereket ismerjenek meg, melyekkel az értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést fejlesztve végezhető. Az értékfeltárás fiatalok körében való népszerűsítése is témája a műhelymunkának, mellyel helyi identitásuk erősödik. Az értékfeltárás alatt a résztvevők hálózatosodásának segítése is cél.

A Győr-Újvárosi Művelődési Házban megrendezésre kerülő Hungarikum Műhely foglalkozásvezetője Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajztudós, egyetemi docens. Kutatói és tanári munkája mellett tudományos konferenciákon szerepel, néprajzi táborokat szervez, közművelődési feladatokat lát el. Számos kitüntetés, szakmai elismerés birtokosa.

Az első foglakozáson a műhely tagjai megismerkedtek a tizenkét alkalmas műhely tematikájával, valamint közösen kialakították a műhely szabályait is. Szituációs játékok mentén a résztvevők megismerkedtek egymással. A délelőtt második részében a műhelyvezető irányításával feltárták a magyar kultúra évezredes értékeit.

Nagyon tartalmas, sikeres pár órát tudhatnak maguk mögött a téma iránt érdeklődők, akik új gondolatokkal, hasznos információkkal gazdagodva végezhetik a nemzeti értékek gyűjtését, gondozását a településeken.

A Hungarikum Műhely munkája 2018. június 7-én folytatódik Győrben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.