Értékek mentén – Hungarikum Műhely Győrben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A NMI Művelődési Intézet Győrben havi egy alkalommal Hungarikum Műhely címmel ingyenes értékfeltáró kurzust indított el még 2018 májusában. A foglalkozások egy éven keresztül tartanak és a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósulnak meg, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A műhely célja, hogy az értékfeltárással foglalkozó érdeklődők és szakemberek olyan jó gyakorlatokat, módszereket ismerjenek meg, melyekkel az értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést fejlesztve végezhető. Az értékfeltárás fiatalok körében való népszerűsítése is témája a műhelymunkának, mellyel helyi identitásuk erősödik, de cél a résztvevők hálózatosodásának segítése is.

A Győr-Újvárosi Művelődési Házban megrendezésre kerülő Hungarikum Műhely foglalkozásvezetője Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajztudós, egyetemi docens. Kutatói és tanári munkája mellett tudományos konferenciákon szerepel, néprajzi táborokat szervez, közművelődési feladatokat lát el. Számos kitüntetés, szakmai elismerés birtokosa.

2018. augusztus 28-án a negyedik foglalkozáson a műhely tagjai megismerkedtek az agrár- és élelmiszergazdaság szakterület néhány jellegzetes élelmiszerével és ételkészítési eljárásaival.

A nap első részében a pálinkafőzés rejtelmeibe merülhettek el a műhely résztvevői. Az előadás során sokak meglepetésére kiderült, hogy a pálinka első neve a XIV. században Királyné vize ‒ Aqua vitae Reginae Hungariae volt. A pálinkának számos népi elnevezését is feljegyeztek a néprajzkutatók az ország különböző tájegységein, ezek közül teljesség igénye nélkül: anyatej, szemvíz, boszorkányfing, nerángass.

A szilvalekvár-főzés hagyománya több száz éves múlttal rendelkezik hazánk legkeletibb területén, a Szatmár-Beregi síkságon. Az itt élők számára az ősi, ún. „Nemtudom” szilvafajta olyan természeti kincs, melynek meghonosodása a különleges földrajzi adottságoknak köszönhető. Az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvárt készítenek szeptember elején. A munkafolyamat (verés, szedés, mosás, válogatás, ciberézés, sűrítés) reggeltől másnap reggelig is eltart. A több főt igénylő munka, illetve a hosszan tartó készítésmód jó lehetőség a családok, rokonok, közösségek rendszeres összejövetelére, erősíti az összetartozás érzését, a lokális identitástudatot.

A szilvalekvár-főzés a Szellemi Kulturális Örökség része 2013 óta.

A Hungarikum Műhely munkája 2018. szeptember 27-én folytatódik Győrben.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.