Értékek mentén két megyében – Látóúton közösségi koordinátorokkal

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Észak-Magyarországi Központjának Pest és Nógrád megyei irodái egynapos, érzékenyítő tapasztalatszerzésre hívták a kulturális közfoglalkoztatásban dolgozó koordinátor kollégákat települési értékfeltárás témakörben. Az október 26-án megvalósult programról gazdag tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal tértek haza a kollégák mindkét megyébe.

A cél az volt, hogy a látóúton résztvevők megismerkedjenek a települési értékfeltárás gyakorlati lépéseivel: a települési értékek beazonosításától a közösségi gyűjtésen át a települési értéktár bemutató megvalósításáig, és tovább. Perőcsényben a művelődési házban Gembolya Irma polgármester asszony fogadta a vendégeket, és mutatta be az alig 300 lakosú kistelepülést.

Innen utunk az ICOMOS-díjat kapott tájházhoz vitt tovább. A házban a helyi asszonyok kézzel tapasztották a falat, visszaépítették a szabadkémény aljából nyíló külső kemencét, ugyanakkor a tájház nem csupán az építészeti részletei miatt érdekes, a múlt megőrzése szempontjából legalább ennyire értékes a benne található gyűjtemény is. Ennek oroszlánrésze a helyi születésű Pásztor Csaba érdeme, aki már tizenéves korában járta a település házait, elkérve mindent, ami ócskának számított. A gyűjtést a helyi asszonyok folytatták és így megőrizték a településen fellelhető értékeket ebben a Börzsöny északnyugati oldalán lévő kistelepülésen.

Drégelypalánk településen is lezajlott már a települési értékfeltáró munka, és arra érdemesnek tartott értékeit a megyei értéktárba is felterjesztette. Drégely vára a nemzeti örökség része, 2012-től történelmi és nemzeti emlékhely, kiemelt szerepet kapott a települési értékek között is, valamint „Drégely vára és a várjátékok” Nógrádikum díjat kapott Nógrád megye önkormányzatától. Az értékek és hagyományok ápolásának, a helyi értékfeltárás módszertanának kiváló helyszíne ez a település!

Pásztor Ildikó, a Szondi Kiállítótér és Turisztika Központ vezetője fogadta a vendégeket, tartott elméleti előadást a települési értékfeltárás közösségi módszertanáról, lépéseiről, és mindezt gyakorlati példákkal támasztotta alá. Ezek után megtekintettük értő vezetéssel – személyesen Szondi Kapitány hozzáértő magyarázataival a Kiállító teret, és aki szeretett volna, korabeli ruhákba öltözhetett. A sodronying felpróbálása nem vonzott sokakat – tetemes súlya miatt.

A jó hangulatban telt nap biztató lehet arra, hogy a koordinátorok a tapasztaltakat saját településükön, illetve továbbadva közösségi munkásaiknak, azok településein is segíteni tudják a települési értéktárak létrejöttét, kialakítását.

Máté Lászlóné
Fotók: Vargáné Fidel Ágota

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.