Értékekre hangolódva, IV. Megyenap Békéscsaba főterén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Szeptember első szombatja már negyedik éve fontos időpont Békés megye életében, hiszen ekkor ünneplik a helyiek a megye napját. Ezen a színes, színvonalas eseményen a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, az értéktár bemutatók koordinációjával, minden évben együttműködő partnerként vesz részt.

Az évről évre bővülő értéktár bemutatása idén is a Megyenap súlypontját képezi. Ezúttal 31 települési értéktár, illetve megyei érték mutatkozik be és vesz részt a rendezvényen, melynek célja, hogy az emberek megismerjék a megye és az egyes települések nevezetességeit.


A települési értéktárakba bekerült tételek száma napjainkban megyei szinten az 1000 darabot is megközelíti. A Békés Megyei Értéktárban 52 tétel szerepel, a Magyar Értéktárban jelenleg 5 Békés megyei vonatkozású tétel van, melyekből kettő, a csabai és gyulai kolbász, egyben hungarikumok is. A rendezvényre a Békés megyében élő és a megyébe látogató családokat várjuk nagy szeretettel. Hungarikum játszóház, bábszínházi előadás, interaktív foglakozások sokasága várja a gyerekeket. Az egész napos kulturális kavalkád programjai közül minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kulturális élményeket.


A Megyenap kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk az érdeklődőknek, milyen nagy kincs birtokában vagyunk itt Békés megyében. Az esemény által képviselt szellemiséget az alábbi Wass Albert idézet találóan tükrözi: „Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.”

Hidvégi-Farkas Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.