Értékekről a Csodaszarvas táborban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról tartott előadást 2021. június 21-én és június 28-án Dr. Kelemen Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves megyei igazgatója az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola „Csodaszarvas program” tábor résztvevőinek. A 3. és 4. osztályos tanulók egymás lelkesen és egyszerre sorolták a diaképeken vetített magyar nemzeti értékeket. A képeket követő általános tájékoztatóban hallottak a Hungarikum törvényről, a szabályozásról vagy az értékek felterjesztési menetéről, s hogy „mindenkiből lehet Értékőr”.

Az országos értékek után a Heves megyei, majd az egri értéktár kincseiről folyt a beszélgetés. Többen büszkén jelezték, hogy ismerik, sőt már voltak is az adott természeti vagy építészeti emléknél (pl. Kaptárkövek, Egri Minaret). A Heves Megyei Értéktárban jelenleg 68 érték, és ugyancsak 68 érték szerepel Eger város települési értéktárában is, amelyek közül nap mint nap sokkal találkozhatnak az itt lakók vagy a városba érkező turisták. A tanulók érdeklődve hallgatták a bemutatót az általuk kevésbé ismertekről (pl. Szlovák tájház, Hevesi szőttes, Novaji remélés hagyománya).


Az előadásokat híres magyar feltalálók és találmányaik bemutatásával és megismerésével zártuk. A gyerekek azt is megtudhatták, hogy a világszerte népszerű Bűvös-kockát ifj. Rubik Ernő 1974 -ben találta fel és 20 elforgatásból már kirakható a 6 szín. Nagyon meglepődtek, hogy a mindennap használt golyóstollat szintén magyar kutató, Bíró László József találta fel, de mivel ezt Argentínában szabadalmaztatta, így nem kerülhet be a hungarikumjaink közé. Végük a mindenki által ismert és kedvelt pöttyös Túró Rudiról beszélgettünk. Bár Magyarországhoz kötjük (Klein Sándor találta ki a nevet és a designt), eredetileg ez egy szovjet termék.


A tábor résztvevői az előadások végén egy-egy golyóstollat és Túró Rudit kaptak az Igazgatóságunk és az iskola jóvoltából, hogy mindig keressék, ismerjék fel és védjék értékeinket.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.