„Értékes” kisfilmek a szolnoki Mozgó film, mozgó klub foglalkozáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

2019. április 9-én véget ért az EFOP 3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú Művelődő közösségek Észak-Magyarországon projektjének keretében a Mozgó film, mozgó klub szakkör, mely az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és a Tisza Mozi közös programja. A résztvevők 2018 májusától, havonta megtartott klubfoglalkozáson megismerkedtek a dokumentumfilm-készítés, a fényképkészítés, a kameratechnika alapjaival, a program végére pedig négy értékfeltáró kisfilm készült, melyet közös munkával hoztak létre szakember segítségével.

A programnak a szolnoki Tisza Mozi adott helyszínt 2018 májusától, melyen a résztvevők megismerkedhettek a képkészítésnél a fókusz és a képi arányok fontosságával. Egy alkalommal buszos kirándulás keretében megtekintették a Korda fivérek életművét bemutató kiállítást Etyeken. Jurkovics Milán rendező, operatőr, forgatókönyvíró segítségével tanácsokat kaptak, hogy hogyan készítsenek saját kisfilmet, mire figyeljenek oda, milyen vágóprogramokat lehet használni,  illetve, hogy mire kell figyelni egy kamera vagy fényképezőgép vásárlásakor.

A résztvevők az adott település értékeit önálló kutatómunkával derítették fel, melyeket videofelvételen is megörökítettek az utókor számára, ezzel együtt értékmentés is megvalósult. A későbbiek folyamán megtanulták az interjúkészítés alapjait. Gyakorlati példákon keresztül elsajátították a kisfilmek készítésének alapjait, az időhossz,  a felvezetés,  a zene és az érdeklődés fenntartásának az eszközeit.

A program zárásaként utolsó alkalommal az elkészült kisfilmeket tekintették meg, megbeszélték, összegezték a kisfilmek tartalmát, felépítését, technikáját, majd utolsóként közösen megnézték a Néma forradalom című filmet.

Rónyai László

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.