Értékfeltárással a művelődő közösségekért Nógrádmegyerben – projekt záró

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű,  EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektjének keretein belül 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozat indult el tavaly májusban, a Nógrád megyei Nógrádmegyerben. A foglalkozások helyszíne a Radics István Közösségi Színtér volt.

A műhely célja volt, hogy az értékfeltárással foglalkozó érdeklődőkkel, szakemberekkel olyan jó gyakorlatokat, módszereket ismertessen meg, melyekkel a helyi értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést fejlesztve végezhető. A résztvevők megismerkedtek továbbá a hungarikumokról szóló törvénnyel és a végrehajtási rendeletben meghatározott települési feladatokkal is.

A módszerek, jó gyakorlatok elsajátítása mellett a foglalkozások során felelevenítették a település régi néphagyományait. Így többek közt a vallási ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat (a gyertyamártást), az őszi-téli társas munkákat (a lekvár főzést, savanyítást), amelyek hozzájárultak a település közösségi életéhez. Gyűjtöttek a település határában – mint természeti értéket – gyógynövényeket, melyhez vászontasakokat készítettek tárolásukra. Felelevenítették és újratanították a népi textíliák díszítését a hagyományos helyi mintákkal, és sor került a helyi főkötő elkészítésére is.

varrás, szövés

A település szellemi értékei témakörben vált lehetővé a helyi alkotók bemutatkozása, akiknek az alkotásaiban, műveiben megjelent a település múltja és helyszínei. A prózai és lírai művekből felolvasóestet szerveztek, a helyi festők képeiből kiállítás készült.

A műhelymunkák során megismerkedtek a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénnyel és a követő rendelet tartalmával, felépítésével. Bemutatásra kerültek az NMI Művelődési Intézet előző évekbeli tapasztalatai, a közösségi értékgyűjtés jó gyakorlatai.

Az adventi ünnepkör elemei, a jeles napokhoz kapcsolódó hagyományok felelevenítése mellett adventi koszorút készítettek, továbbá felelevenítették a gyertyagyújtások jelentését, sorrendjét, valamint az ünnepkör gasztronómiáját.

Az ünnepi ételek, szokások témakörben mézeskalácsot sütöttek és díszítettek, valamint felelevenítették a Szentcsalád-járás és betlehemezés még ma is jelenlévő helyi hagyományait.

”A Megyeri fonóban” – a közösségi életet elevenítették meg, ahogy az régen zajlott a faluban: a vászonkészítés menetét, eszközeit, a guzsalyozást. Ehhez társult a farsang a fonóban: a nógrádmegyeri Nógrádikum-díjas juhásztánc és furulya hagyaték bemutatása és roma táncok.

Az utolsó foglalkozáson több meghívott település számára mutatták be az értékgyűjtés módszertanának Nógrádmegyerben az elmúlt egy évben lezajlott jó gyakorlatát. A záró műhelymunkán sor került a tanultak összegzésére és átadására, ahol a határon túli testvértelepülés (Béna, Szlovákia) képviselői is jelen voltak.

A Táncház a Dűvő Népzenei Együttessel és a híres kecskedudával méltó zárása volt az egy éves értékfeltáró sorozatnak.

Máté Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.