Értékfeltárással a művelődő közösségekért Nógrádmegyerben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projektjének keretein belül 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozat indult el idén májusban, a Nógrád megyei Nógrádmegyerben.

A műhely célja az értékfeltárással foglalkozó érdeklődőkkel, szakemberekkel a jó gyakorlatok, módszerek megismertetése, melyekkel a helyi értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést fejlesztve végezhető. A résztvevők megismerkednek a hungarikumokról szóló törvénnyel és a végrehajtási rendeletben meghatározott települési feladatokkal is.

A módszerek, jó gyakorlatok elsajátítása mellett a foglalkozások során felelevenítik a település régi néphagyományait (többek közt a vallási ünnepekhez kapcsolódó hagyományok, őszi-téli társas munkák), amelyek hozzájárultak a település közösségi életéhez.

A foglalkozások helyszíne első alkalommal a Radics István Művelődési Ház és Könyvtár volt, ahol a pályázat ismertetése után a pünkösdi szokások felelevenítésével, a helyi szokások bemutatásával – úrnapi barlangdíszítés, gulyiba készítés a templom körül – telt a délután.

A második alkalommal, június közepén, a településen lévő idősek otthona udvarán a mindennapi élethez kötődő hagyományos ételek témakörén keresztül, helyi palóc és roma ételek készítésének felelevenítésével telt a délután. A laskasütés, mint egyszerű, olcsó, kiadós és jól variálható népi étel, valamint a nudli, gombóc készítés csínjának-bínjának bemutatása, tanítása, felelevenítése zajlott az otthonban lakókkal közösen. A gyúrás, nyújtás, sütés közben régi receptek, egyszerű házi ételek készítését elevenítették fel, többek közt azzal a céllal, hogy ezekből a receptekből idővel egy helyi kiadvány készülhet.

A műhelysorozatban a foglalkozások témakörei lesznek még többek közt: természeti értékek a település határában; gyógyteák-gyógynövények gyűjtése; vászontasakok, tarisznyák készítése a gyógynövények tárolásához; népi textilek díszítése, hagyományos helyi minták, helyi főkötő elkészítése; gyékényfonás, gyékény tárgyak készítése; őszi munkák a ház körül: szüret, szilvalekvár főzése, kukoricafosztó.

Természetesen nem maradhat el a Nógrádikum-díjas juhásztánc és furulya hagyaték bemutatása, juhásztánc tanulása, mely a zárófoglalkozás táncházában is jelentős szerepet kap majd az egyéves tematika szerint.

Máté Lászlóné

Fotók: Szigeti Lászlóné

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.