Értékfeltárással Nógrádmegyerben a művelődő közösségekért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projektjének keretein belül 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozat indult el idén májusban, a Nógrád megyei Nógrádmegyerben.

Nyáron a természeti értékeket járták körül a műhely tagjai a település határában, és védett növényekkel ismerkedtek – védett árvalányhaj kolónia, bíbor kosbor, vitéz kosbor, tavaszi hérics –, valamint gyógyteákhoz gyűjtöttek gyógynövényeket. A foglalkozáson megismerték, melyik gyógynövény mire való, mikor és melyik részét kell szedni, valamint vászontasakokat, tarisznyákat készítettek és hímeztek tárolásukhoz

A település szellemi értékei – helyi alkotók munkáinak bemutatása volt a következő alkalom témája. Helyi írók, költők műveiből felolvasóestet tartottak, és helyi festők képeikből kiállítást rendeztek.

Szeptemberben már ötödik alkalommal gyűltek össze a műhelymunkára a résztvevők. A falusi őszi munkákat elevenítették fel: a savanyúság eltevést, a lekvár főzést.

A Radics István Művelődési Ház és Könyvtár kertjében felállított tűzhelyen rotyogott a kimagvalt, összevágott szilvából a lekvár, és a közös munkával felvágott hozzávalókból – káposzta, uborka, zöldparadicsom – készült a vegyes vágott savanyúság. Az egész délután tartó munkálatok során felelevenedtek a régi receptek, kicserélődtek az ötletek, a hagyományos savanyítási és lekvár főzési ismeretek.

Máté Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.