Értékgyűjtés a bői műhelyfoglalkozáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A „Gazdálkodjunk közösen a jövőnkkel!” címet viselő, közösségi tervezésre alapuló projekt keretében ezúttal az értékgyűjtésről, értékfeltárásról esett szó. A Bő község közösségi színterében június 20-án lezajlott műhelyfoglalkozást Kuglics Gábor módszertani referens vezette.

Bemelegítésként néhány, a településen készült fotót néztek meg a jelenlévők, amelyekről elmondták, hogy miért került be a község értéktárába. Az egyik résztvevő közel 3 évtizedes fekete-fehér fényképet is hozott magával az iskola átadó ünnepségéről. Ezt követően a helyi értéktár bizottság elnöke mutatta be a testület tagjait és az eddig nyilvántartásba vett helyi értékeket.

Kuglics Gábor módszertani referens prezentációjában a hungarikumokról szóló törvény alapfogalmairól, a nemzeti értékpiramisról, az értékgyűjtés nehézségeiről éppúgy szó esett, mint az értéktárra építhető, és a község számára anyagi hasznot is hozó kulturális gazdaságfejlesztő tevékenységekről. A foglalkozásvezető kiemelte, hogy az értéktár ne csak egy lista maradjon, hanem aktív közösségek jöjjenek létre az értékőrző-értékgyűjtő munkára. Ennek érdekében néhány jó gyakorlatot is bemutatott. A jelenlévők fantáziáját a tájegységi értéktár létrehozása is megmozgatta, ezt jelzi az erre irányuló több kérdés is. Ez az aktív közösség talán egy Répce menti tájegységi értéktár létrehozásának kezdeményezője is lehet.

A műhelyfoglalkozás utolsó pontjaként egy települési értékfeltáró kérdőív közös megbeszélése következett. Ennek segítségével a nyár folyamán feltárják Bő község értékeit, amire a későbbiekben nemcsak a projekt folytatását, de a települési értéktár bővítését és kulturális gazdaságfejlesztő tevékenységeket is lehet építeni.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.