Értékhangoló Sióagárdon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Tolna Megyei Önkormányzat és a Tolna Megyei Értéktár Bizottság immár sokadik alkalommal szervezte általános iskolás felső tagozatos és középiskolás csapatoknak az értékhangoló napokat, ami a 2019 februárjában megrendezésre kerülő ifjúsági értékvetélkedőre készítette fel a diákokat és tanáraikat.  A mostani vetélkedő témája a népi kultúra és népművészet lesz.

Dr. Say István előadása jó kiindulója volt a rendezvénynek. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az egyéni értékek mellett léteznek közös értékek. És, hogy mik is ezek?  Például a kultúra, a nyelv, a hagyományok és szokások, épített és természeti környezet.

Sióagárdon a népi kultúrával ismerkedtek a diákok. A Bartina Zenekar ízelítőt adott a megyében élő nemzetiségek népzenéiből és néptáncaiból. A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület kiállítással készült ahol, szőtteseket, hímzéseket, csuhéfonással készült tárgyakat mutattak be. Komjáthy Tamásné az egyesület elnöke a megye sokszínű hímzéseit és szőtteseit mutatta be. Előadásában külön kitért a Kapos mente gazdag hímzésmotívum kincsére, valamint ismertette a szőttesek üzeneteit is.

Az egyszerű motívummal díszített, durvább anyagból szőtt törülközők, kendőruhák, abroszok a mindennapi használatra készültek. A díszesebbek, színesebbek ünnepnapokra. A fekete színnel készített szőttes a gyász kifejezésének eszköze volt. Ugyanez jellemzi a viseleteket is. A mindennapi viselet egyszerű, dísztelen. Az ünnepi viselet díszes, mely egyben a család vagyoni helyzetét, közösségbe elfoglalt helyét is tükrözte régen.

A nap végén a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak vezetésével csuhéfonás, csipkevarrás, hímzés és a gyöngyfűzés szépségeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Tóth Györgyi
Fotó: Ótos Réka

      

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.