Értékőr Szabadegyetem és Mesterképzés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projektjének keretein belül, az Ifjúsági Értékőr Program elnevezésű tevékenység részeként Értékőr Szabadegyetem és Mesterképzés valósul meg.

A taliándörögdi Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért a „KincsesHáz” Pannon Ifjúsági Népfőiskolával és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvánnyal együttműködve Értékőr Szabadegyetemet és Mesterképzést szervez. A Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat 2011-ben jött létre. Legfontosabb célja, hogy a 12-30 év közötti fiatalok is aktív részesei lehessenek a települési értéktárak kialakításának.

Az eddig eltelt időszakban több mint 500 fiatal kapcsolódott a hálózathoz. A fiatalok munkáját felnőtt koordinátorok segítik. A szabadegyetem célja, hogy a fiatalok és a felnőtt segítők számára legyen egy kötetlen, feltöltődést segítő találkozási lehetőség, ami segít a tapasztalatok megosztásában és az értékőr munkához hasznos új ismeretek szerzésében. Cél az is, hogy a szabadegyetem bárki számára nyitott előadásaiba minél több érdeklődő bekapcsolódhasson, és megismerhesse az értékőr hálózat mellett a hungarikummozgalmat is.

A mesterképzés célja, hogy a fiatalok számára legyen továbblépési lehetőség. A képzés során fontos elvárás, hogy a fiatalok további elméleti és gyakorlati tudás birtokába kerüljenek. Cél az is, hogy váljanak alkalmassá önálló értékőr csoport szervezésére, alapítására, konkrét feladat megvalósítására. További cél, hogy a mesterképzésen részvevők mindegyike olyan gyakorlati tudás birtokába kerüljön, mellyel korábban nem rendelkezett. A képzés elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításából, valamint egy közös önkéntes értékmentő munka sikeres elvégzéséből áll.

A szabadegyetem 2019. május 31-től június 2-ig, a mesterképzés június 28-tól július 3-ig tart.

A részletes programról és a jelentkezés feltételeiről a szervezet honlapján lehet tájékozódni.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.