Értékőrző alkotások – Vándorkiállítások Hajdú-Biharban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Hajdú-Bihar megyében évek óta szervez vándorkiállításokat a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatósága. A Kölcsey évforduló kapcsán készült pályamunkák 2017-ben, míg Kocsis Csaba fotós, előadóművész, közművelődési szakember Az én falum című fotókiállítása és a „A Magyar Grafika egy évszázadát” bemutató tárlat a tavalyi évben járta a kistelepülések művelődési házait.

Máté László gyűjteménye a 20. századi magyar grafika keresztmetszetét adja, válogatás Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotók műveiből. Megcsodálhatták a mintegy harminc, rangos műalkotást Csökmőn, Komádiban, Földesen és Bakonszegen. A magyar kultúra napja alkalmából pedig Polgáron nyílik tárlat 2019. január 22-én.

Ugyancsak ezekben a napokban indul vándorútra a Kóstoló című kiállítás, amely válogatás a I. Hajdú-Bihar Megyei Alkotókörök Tárlatából. Az amatőr művészek kiállítását, amint arról korábban hírt adtunk, egyéves közös munka eredményeként 2018 októberében rendezték meg Nádudvaron. A program hatására több szervezet és intézmény is jelezte, hogy segíti a helyi alkotók körré, közösséggé formálódását. A kiállításnak az Ady Endre Művelődési Ház és Városi Könyvtár adott otthont, ahol Kaba, Nádudvar, Püspökladány, Téglás és Hosszúpályi alkotókörei mutatkozhattak be. A szervezők a vándorkiállításra 25 grafikát és festményt válogattak, amelyek Kabán tekinthetők meg legközelebb, gazdagon mutatva be a megye természeti, emberi és épített értékeit.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.