… és a „film” pereg tovább

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

2018. májusa és 2019. áprilisa között sikeresen lezajlott az NMI Művelődési Intézet Nkft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének tizenkét alkalomból álló „Mozgó film, mozgó klub” elnevezésű szakköri programja Kaposváron, a NOSTRU Pécsi utcai Közösségi Házban.

Tizenkét kitartó fiatal aktív részvételével zajlottak a foglalkozások. A program szakmai vezetését a Fényhangár Kft. filmes szakemberei vezették a Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóságának támogatásával. Élményekben, kihívásokban bővelkedő egy évet tudhat maga mögött az erős közösséggé kovácsolódott csapat. A többségében roma származású fiatal felnőttek, a munkanélküli létbe beleszokott emberek alkalomról alkalomra nyíltak meg és kapcsolódtak be a közös tanulási folyamatba, majd pedig az aktív alkotásba is belekóstolva váltak értékőrző, értékteremtő kreatív közösséggé.

A megyeszékhely Agorája, az Együd Árpád Kulturális Központ nemcsak helyet biztosított szentjakabi telephelyén a szakköri foglalkozásoknak, hanem egyéb eszközeivel is térítésmentesen támogatta a tevékenységet, legyen az mozi látogatás, alkotói találkozó, vagy éppen a programzáró szakmai kirándulásra történő utazás.

A projekt célja az volt, hogy a havi rendszerességgel megvalósuló szakköri foglalkozás megismertesse a kisfilm készítésének alapszabályaival, műfaji lehetőségeivel a résztvevőket, miközben megtanulják „más” szemmel is látni környezetüket. A technikai ismereteken túl a program a közösségépítésre, a település, településrész értékeinek megismerésére, felfedezésére és dokumentálására is kitért. A gyakorlati foglalkozásokra épülő program során a közös filmnézéstől a film készítésig tartott a folyamat.

Április 12-én a „Mozgó film, mozgó klub” projekt hivatalosan lezárult. Ám a résztvevők és a szakmai vezető, Bata Zsolt elkötelezettsége azt sejteti, hogy lesz folytatás! Tervek, újabb célok fogalmazódtak meg. Barátságok születtek és mélyültek el. Az értékmentés Szentjakabon folytatódik, hiszen együtt az akarat, feldolgozásra, rögzítésre váró témákban pedig nincs hiány.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.