„Esélyt adunk, értéket őrzünk” – Nagyrédei Értéknap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2019. június 1-én, Nagyréde Nagyközség Önkormányzata a Molnár József Közösségi Színtéren rendezte meg a Nagyrédei Értéknapot. Az eseményre meghívást kapott a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága, a Tiszaújvárosban dolgozó közművelődési szakemberek, a település lakossága, valamint a települési értéktárban szereplő neves alkotók, muzsikosok, táncosok.

Nagyréde Nagyközség képviselő testülete 2015-ben hozott döntést a települési értéktár létrehozásáról, illetve az értéktár bizottság felállításáról. Az értéktári munkának nagy lendületet adott a Nemzeti Művelődési Intézet „Kapunyitogató” projektje. A település 2016 óta rendezi meg évente egy alkalommal a „Nagyrédei Értéknapot”, melynek egyik alappillére az „Itthon Nagyrédén” – Élő társasjáték. A játék lényege, hogy a versenyzők csapatokat alkotnak, majd így járják végig a település értékeit, ahol különböző, az értékekkel kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk. A verseny célja a résztvevő lakosság helyi identitásának növelése, a nagyrédei értékek fontosságának hangsúlyozása.

Az első évben az általános iskola 8. évfolyamos diákjai vettek részt a játékban, az évek során egyre szélesebb körben kerültek bevonásra a diákok, majd a települési intézmények is. A 2019-es évben az Esély Otthon – „Fiatalok helyben tartása Nagyrédén” elnevezésű EFOP pályázat programelemeként került megrendezésre a verseny és az értéknap, melybe már az egész település lakosságát bevonták a szervezők. A rendezvényt Siposné Fodor Judit polgármester asszony nyitotta meg, majd a Molnár József Közösségi Színtér vezetője Markó Anita, művelődésszervező és egyben az értéktár bizottság elnöke bejelentette, hogy ismét bővült a Nagyrédei Települési Értéktár. Az immáron 65 értéket tartalmazó értéktárba frissen bekerült a Nagyrédei Férfi Dalárda, valamint a nagyrédei értékeket őrző filmsorozat. A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága nevében a kiemelkedő munkát Hacsavecz Éva módszertani referens méltatta, majd további sikereket kívánt a példaértékű munka folytatásához.

Az értéknapra meghívást kaptak a Tiszaújvárosi Értéktár Bizottság tagjai, valamint a Tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ vezetősége. A kölcsönösen jó kapcsolat a két település közművelődési szakemberei között a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságán keresztül alakult ki. A Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú, 10. Metszéspont műhelymunka sorozat elnevezésű projekt keretein belül a Heves megyei szakemberek, köztük a nagyrédeiek is, egy látóúton vettek részt a Tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központban.

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága nagy gondot fordít arra, hogy a megyében fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek érdekében a kiemelkedő értéktári munkát végző településeket elismerő oklevéllel jutalmazza. A Nemzeti Művelődési Intézet 2019. május 18-án az abasári Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztiválhoz Megyei Értékbemutató Pavilonnal csatlakozott, továbbá az elismerő oklevelek átadására is ezen a neves eseményen került sor. Az idei évben a kiemelkedő értéktári munkáért járó Elismerő Oklevelet Nagyréde kapta.

További leírás a programról

Hacsavecz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.