Európai, nemzeti, lokális kulturális örökség és identitás – konferencia és workshop

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját, és a 2018-as esztendő lett a Kulturális Örökség Európai Éve is. Ez alkalomból az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Intézet Identitáskutató Műhelye konferenciát és workshopot szervezett november 30-án, melyen a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának kulturális mediáció mesterszakos hallgatói is jelen voltak.

A rendezvényt Drahota-Szabó Erzsébet dékánhelyettes és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester köszöntője nyitotta meg. Ezt követte Csepeli György ismertetője: Az európai identitás megteremtéséről. Miszlivetz Ferenc az Európai (inter)kulturális örökség a változó identitások korában címmel tartotta meg előadását, majd Viskolcz Noémi Az örökségvédelemről napjainkban esettanulmányát ismertette.

A délelőtti blokkot követő szünetben Szirmai Éva nyitotta meg a Lokális identitás, szegediség című fotópályázat kiállítását, ahol jutalmazták is a nevezőket.

A szünet után Barna Gábor: Magyarrá honosult európaiság – Bálint Sándor kultúraszemlélete címmel osztotta meg gondolatait. Őt követte Újvári Edit: Európai identitás a kultúrtörténet oktatásának szemszögéből című előadás. Ezután Nagy Imre: Szeged építészetének európai kapcsolódásai és a 15 éves Europa Nostra díjról mesélt, a szekciót pedig Molnár Gizella: A klebelsbergi oktatás- és kultúrpolitika európai és lokális vonatkozásai címmel tartott prezentációja zárta.

A fogadást követően két workshopon vettek részt az egybegyűltek, amely a Kultúrafinanszírozás, kultúramarketing címet viselte. A foglalkozást Tóth Ákos, Barnák László és Kodácz Csengele koordinálta. A második workshop Lokális identitás – szegediség – irodalom, kultúra Apró Ferenc, Erdélyi Ágnes, Ilia Mihály, Tóth Ákos vezetésével zajlott.

A rendezvényt támogatta: Szeged Város Közösségéért Közalapítvány, Cselekvő Közösségek – Szeged, SZTE JGYPK.

Kávai Zsuzsanna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.