Évértékelés a vasi Metszésponton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Vas Megyei Önkormányzat meghívására a Megyeháza díszterme adott otthont a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon című, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítójú projekt keretében megvalósuló „Metszéspont” közművelődési szakmai műhelyt lezáró látóút előtti utolsó találkozónak. A 2018 májusában indult műhelysorozat értékelése mellett jó gyakorlatokat is megismerhettek a jelenlévők.

A program állandó résztvevői mellett erre az alkalomra is többen csatlakoztak Vas megye polgármesterei, intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői közül.

A műhely legfőbb hozadéka, hogy egy jól működő hálózat kialakulása kezdődött el a közművelődés ügye iránt érzékeny szakmai szereplők és döntéshozók között, akik a kisközösségek ügyét, az alulról jövő kezdeményezéseket sokkal nagyobb odafigyeléssel kívánják ezután felkarolni – hangsúlyozta a program összegzésében Éles Krisztina megyei igazgató.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Vas Megyei Igazgatóságának szakmai felkészültségét és legfőképpen segítőkészségét emelte ki a foglalkozásvezető, Hutflesz Mihály vidékfejlesztési szakember. Az igazgatóság minden kérdés, de a szakmai megvalósítás során nehézségekbe ütköző projektekkel kapcsolatos kérések előtt is nyitva áll. Legfontosabb erőforrása az a kapcsolatrendszer, amellyel partnereit segíti.

Az állandó résztvevők a beszélgetésbe saját tapasztalataik megosztásával kapcsolódtak be. Legtöbben a közművelődési szakma új irányainak behatóbb megismerését emelték ki, melynek kapcsán megerősödtek abban, hogy az általuk elindított, vagy felkarolt helyi folyamatok a helyi közösségek bevonásával sikeresek lesznek. A közművelődést érintő törvényi szabályozások, dokumentáció megismerése, alkalmazásának elsajátítása nagyban megkönnyíti mindennapi munkájukat.

A jó gyakorlatok bemutatásának sorát Molnárné Hosszú Klaudia, az oszkói közösségi színtér közművelődési szakembere nyitotta meg, aki a kultúráról, mint megújuló erőforrásról beszélt. Kiemelte – a közösségi színtér tevékenységének, programjainak bemutatásán keresztül –, hogy a közösségi tervezés, a helyi lakosság aktivitásának ösztönzése és bevonásuk az őket érintő fejlesztő folyamatokba a település hosszú távú fennmaradásának is záloga lehet.

Kerekes Ferenc, a Vas Megyei Értéktár Bizottság alelnöke, a Metszéspont műhely állandó résztvevője a települési értékek élővé tételének jelentőségéről beszélt. A legapróbb falunak is van értéke, amely a helyieket büszkévé teszi, erősödik a “jó itt élni” érzés. Az értéktár piramis alapját adó helyi értéktárakba bekerült nemzeti értékek a legfontosabbak, hiszen azok erősítik a helyi és nemzeti identitástudatot. Ne hagyjunk elveszni egyetlen értéket sem!

Bolfán Csaba, az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezet vezetője a Gyöngyös-menti Tájegység értékeken alapuló kulturális gazdaságfejlesztési programjait mutatta be a „Térség – Érték – Közösség” mottó mentén. Kiemelte, hogy a vidékfejlesztési programok csak akkor lesznek sikeresek, fenntarthatók és előremutatók, ha azt a helyi közösség elfogadja, magáénak érzi. Felülről irányítva csak projektekben, és nem folyamatokban lehet gondolkodni. Két példát is kiemelt. Az egyik a Pösei Sárkány Legendájának helyi feldolgozása a Szent Márton Kórus által, amelynek egyre szélesebb körű bemutatásával sok-sok látogatót vonzanak a térségbe. A másik kezdeményezés pedig a Szőlőfürt Egyesület létrejötte, és a benne tevékenykedő hölgyek mindig megújuló ötletei voltak a tanösvény létrehozásától a jótékonysági estek szervezéséig.

Horváth Melinda, a Vas Megyei Önkormányzat által felkarolt projekteket mutatta be, fókuszba helyezve az értékeken alapuló programok és a közösségi terek kialakításának ismertetését. A hallgatók a legérdekesebbnek a galvánüzemből kialakított közösségi tér ötletét tartották.

A műhely második részében kötetlen beszélgetés keretében ismertették meg egymással a jelenlévők saját kezdeményezéseiket, tapasztalataikat.

Éles Krisztina 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.