“Ezt is elviszem magammal…” – Műhelybeszélgetés “sokszemközt” Kesztölcön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága Kesztölc Község Önkormányzatával együttműködésben rendezte meg Műhelybeszélgetések „sokszemközt” elnevezésű sorozatának idei első alkalmát 2019. április 29-én Kesztölcön.

A műhely célja a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, mint közművelődési alapszolgáltatás témakörének feldolgozása valamint jó gyakorlatok bemutatása volt.

  

A program kezdeteként Radovics Istvánné Kesztölc község alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Edelmayer Zsolt a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referense tartotta meg előadását,” Kulturális gazdaságfejlesztés a közösségi művelődésben” címmel. Előadásában bemutatta a 1997. évi CXL. törvényben előírt közművelődési alapszolgáltatásokat, kiemelve a kulturális alapú gazdaságfejlesztés tárgykörét, felsorolva a rendeletben megfogalmazott szakmai feladat részleteit.

Az elméleti – törvényi, rendeleti – háttér megismerését a gyakorlati példák bemutatása követte; Radovics Istvánné, Kesztölc község alpolgármestere, „Kesztölc község kulturális gazdaságfejlesztési jó gyakorlatai” címmel tartotta meg előadását, melyben az önkormányzati és civil szektor gyümölcsöző együttműködését ismerhettük meg. A Virágzó Kesztölcért Egyesület tevékenységének megismerésével számtalan adaptálható jó gyakorlatot vihettek magukkal a résztvevő kulturális szakemberek.

A délután folyamán kulturális alapú gazdaságfejlesztés – erőforrások és alkalmazási területek – alcímmel a world café módszerét követő műhelymunka következett, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársai vezettek. Az asztaloknál – melyeknél egy-egy kesztölci önkormányzati képviselő is segítette a munkát – olyan alapkérdéseket vetődtek fel, mint van-e víziója a helyi közösségnek a település ilyen irányú fejlesztésével kapcsolatban, van-e egy erős mag, aki képes megszólítani és meggyőzni mind a döntéshozókat, mind a lakosságot az ügy érdekében; melyek az első lépések, hogyan készül a település erőforrás-térképe.

A műhelymunkát kesztölci séta követte, melyen a résztvevők megtekinthették a Szent Kelemen templomot, az éppen megnyitás előtt álló helytörténeti gyűjteményt, az idén 50 éves Tájházat és a Közösségi Klubot. Minden helyszínen meggyőződhettek arról a szakemberek, hogy a kesztölci identitás létezik – ez az identitás az a szervező erő, ami ezt a kis zsákfalut évszázadok óta élteti – erős, elhívatott és értékteremtő emberek mindennapi munkájának köszönhetően.

Hornyák-Pálmai Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei igazgatóságának vezetője zárszavában kiemelte a Nemzeti Művelődési Intézet területi szolgáltatásait, képzési ajánlatait, a jelen szakmai program második alkalmaként megrendezésre kerülő júniusi látóutat és az őszi Ipar és közösség projekttel kapcsolatos aktuális információkat, amely a „sokszemközt” műhely tematikájához hasonlóan szintén módszertani eszközökkel kívánja szakmailag támogatni a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereket.

Kutenics Kinga Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.