Falusi krónikások Baranyában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Hosszúhetényben, február 24-én rendezték a Falusi Krónika – Olvasókörök, közösségek irodalmi találkozója című országos program megyei fordulóját. A találkozót azzal a céllal szervezte a Nemzeti Művelődési Intézet, hogy a vidéki életről, a falusi életformáról meséljenek a résztvevők. A jelentkezők választhattak magyar írók, költők témába vágó művei közül, vagy hozhattak saját darabot.

A találkozóra négy csoportból jelentkeztek krónikások. Kővágószőlősről, a Csipkebogyó Egyesületből, a Hosszúhetényi Olvasókörből, Pécsváradról a Nyugdíjasok Körzeti Egyesületéből és egy internetes olvasó-írókörből amely „Faluság – Az ért/zelmes vidék” néven jegyzi magát. Már a jelentkezésekből sejteni lehetett, hogy izgalmas irodalmi élmény várható, hiszen a klasszikus irodalmi produkciók alig jelentek meg a választott művek között, a legtöbb a saját írás, visszaemlékezés volt. Továbbá a hagyományos, valamely településhez kötődő csoportok mellett, megjelent a virtuális közösség, amely tértől független, a tagokat a közös téma hozza össze.

A találkozó délután kettőkor kezdődött. Barabás József, a zsűri elnöke Horváth István: Tornyot raktam című versével nyitotta meg a rendezvényt. Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében Török Károlyné Miszori Marianna, a Szakmai Mintaprogram Központ vezetője és Nemes Krisztina, Baranya megyei igazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezután a produkciók következtek.

A közönség hallhatott a falvakba született szépkorúak visszaemlékezéseiről, és a városból kitelepültek vidéki kalandjaiból. Ez a kettősség szépen jellemezte a találkozót. A „friss” falusiak érdeklődve hallgatták a régi történeteket, a tapasztalt vidékiek pedig jót derültek a betelepültek suta próbálkozásain. Versenyen kívül mutatkozott be a „Faluság” bloggerek csoportja, akik vidám etűdöt állítottak össze a vidéki élet különböző megközelítéseiből.

A zsűri – Barabás József, előadóművész, színész, rendező, Dr. Müller Zsuzsanna, könyvtáros, újságíró és Nemes Krisztina, megyei igazgató – értékelte a produkciókat. Mivel valamennyi elhangzott mű értéket képviselt a maga kategóriájában, a „versengés” mindössze annyit jelentett, hogy kiválasszák azt az egy előadót és darabot, aki képviseli Baranya megyét áprilisban Lakiteleken a Kárpát-medencei Értékek Napján.

Amíg a zsűri dolgozott, a résztvevők megismerkedhettek a vendéglátó intézmény szervezésében a Kelet-Mecsek Kultúrmisszió Szolgáltató Szociális Szövetkezet Hetényi KézMűhely termékeivel. Pompás kerámiákat, ékszereket, kiadványokat és ízes termékeket mutattak be. A Nemes János Művelődési Központ mindent megtett, hogy kedélyes helyszínt, környezetet biztosítson a találkozóhoz.

Végül kihirdették a győztest. Baranya megye kiváló krónikása Kustos Irma lett, aki Vajkörtvély című előadásával egyaránt bűvölte el a közönséget és a zsűrit is. A XVII. századi nyelvezettel megírt körtetanulmány egyaránt tiszteleg a növénynemesítés tudománya és az archaikus magyar nyelv előtt. Egyben előadói bravúrt is követel elmondójától. Minderről áprilisban a Kárpát-medencei Értékek Napján az érdeklődők saját maguk is meggyőződhetnek.

Minden fellépő emléklapot kapott, és egy kis ajándékcsomagot, amely tartalmát a hosszúhetényi Nemes János Művelődési Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága állította össze, de a közönség lelkében is gazdagodott az elhangzott művek ajándékcsomagjával.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.