Fánky Fesztivál – Városi Farsang Zalaegerszegen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2019. március 5-én a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete és Zalaegerszeg város közös szervezésében a negyedik jótékony farsangi mulatságra került sor a Dísz téren.

Ruisz Cecília, a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületének vezetője elmondása szerint, már 21 éves múltra tekint vissza ez a rendezvény, mely az utóbbi négy évben a fánksütéssel is gazdagodott .

Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának vezetője és Ruisz Cecília, a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületének vezetője, valamint Farkas Ildikó a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság módszertani referense

Nyolc csapat készítette az ínyenc falatokat, melyek mind más fortélyokkal ízesítve csábították kóstolásra a látogatókat. Hat nyugdíjas klub és két helyi vállalkozó állt a rendezvény mellé. Az így befolyt összeg a Nagycsaládosok Egyesületét támogatta. Az előre bejelentkezett csoportoknak ajándékkal kedveskedtek a szervezők. 16 óra 30 perckor indult el a farsangi felvonulás az Európa tér – Kossuth utca – Dísz tér útvonalon. Az eseményt jelmezverseny színesítette.

A családokat erősítő kulturális értékek megőrzése és közvetítése céljából 2019. február 21-én megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet Lakiteleken. A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai a Nagycsaládosok Országos Egyesületének a Balaton Régiós Iroda vezetőjével Molnárné Budai Angelikával a jótékonysági eseményen találkoztak.

Süliné Elekes Éva a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának módszertani referense, Matyasovszky Margit a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának vezetője, Molnárné Budai Angelika, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Balaton Régiós Iroda vezetője, Farkas Ildikó, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának módszertani referense

A találkozás alkalmával szó esett az országos stratégiáról, a célkitűzésekről és a Zala megyei operatív feladatokról. Egyetértettek abban, hogy az identitás elsődleges kovásza és a legfontosabb mikroközössége, a család. A családok erősítése érdekében együttműködés keretében az igazgatóság bevonja a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületét a családokat célzó programjaiba.

A megbeszélést követően a közművelődési szakemberek is elvegyültek a farsangi forgatagban. Nagyon fontos, hogy vannak visszatérő farsangi maskarások, akik mindig ötletes, vidám jelmezbe bújnak mások szórakoztatására.

Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.