Fazekasság munkafüzetből

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn.

A tanfolyam résztvevői a márciustól júniusig tartó időszakban egy új módszerrel tanulhattak. Munkafüzetet kaptak, amelyből az elméleti ismereteket nézhették át, valamint terveket készítettek a tematika szerinti tárgyak díszítéséhez. Mintagyűjtemény alapján az agyag edénykékre és az életfás fali díszre kiválasztották a kívánt motívumokat, a megfelelő szimbólummal.

2020. július 20-án a tanfolyam következő alkalmán a felrakásos technikák közül az agyaghurkákból és az agyaggolyókból, valamint ezek kombinálásából formáltak ceruzatartót a résztvevők, majd a gipszformák és a sablonok használatát gyakorolták. Bögrék és kistányérok készültek negatív segédformával, majd agyagfestékkel, írókával és ujjal díszítették a kész edénykéket. A foglalkozás végére csinos kis pöttyös bögrék és tálkák sorakoztak a szárító palákon.

A következő egyszerű fazekas-technikát a lapedények készítésén keresztül ismerték meg a tanfolyam résztvevői. Ehhez alaposan meg kellett gyúrni az agyagot és az előre megtervezett formához kellett sodrófával kinyújtani, majd kis késsel kivágni. Erre a háttérre tették az előzetesen megtervezett, megrajzolt és kivágott papírsémát, az életfa motívumot. A már megismert agyagfestékkel, az engóbbal az egész képet bevonták, majd szikkadás után a legizgalmasabb mozzanat következett: a papírséma lehúzása. És az életfa megjelent!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.