Fejér megyében is Kodály szellemében dolgoztak a fiatalok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

2018. május 14-én Fejér megyében is véget értek a „135+1=A jövő zenéje” programjai. 2018 áprilisában‒májusában Fejér megye három településén összesen négy csoport dolgozott Kodály Zoltán szellemében.

Pusztaszabolcson két csoport, két korosztály ismerkedett meg a kodályi életművel és dolgozta fel azt számtalan módon, a színjátszáson kezdve, a plakáton át egészen a kisfilm készítésig, éremtervezésig, párhuzamokat keresve és találva a János Vitéz, Toldi és Háry János között, melynek eredményeképp a bemutatóra egy teljes összművészeti produkció állt össze.

Gárdonyban a Felhő Csoport kezdeményezésében a „Zene mindenkié” mottóval zajlottak a próbák. Helyi tehetséges fiatalok számára lehetőséget biztosítottak egy olyan – településünkön teljesen szokatlan, első alkalommal megrendezésre kerülő akcióra ‒, melyben az üzenet maga a zene volt. Ez alkalommal ők adtak és hoztak létre egy közösségi élményen, együttzenélésen alapuló formabontó alkalmat, melyet kiegészítettek apró ötletekkel, ajándékokkal és melynek hatalmas sikere volt.

A perkátai fiatalok flashmobra készültek Kodály szellemében. A fiatalok több korosztálya egymást tisztelve, becsülve, kreatívan, mindamellett sok-sok vidámsággal fűszerezve dolgozott a közös cél érdekében, hogy valami rendhagyót alkossanak együtt Kodály szellemében.

Produkciójuk során népdalt énekeltek, majd az Esti dal jazzesített változatára egy formabontó, a néptáncot modern, akrobatikus elemekkel kiegészítő produkciót adtak elő Perkátán, három helyszínen, majd Székesfehérváron még két helyszínen, nagy sikerrel.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.