Felfedezőúton Fonyódon – szubjektív beszámoló a somogyi Hungarikum Műhely tagjától

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája által – a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében megvalósuló Hungarikum Műhely elérkezett a negyedik állomásához, ahol a kollégák Fonyód város értékeivel ismerkedhettek meg.

A programról a Hungarikum Műhely egyik aktív tagja, Szárnyasi Luca Sára a következő beszámolót készítette:

„2018. szeptember 26-án tartottuk meg a Hungarikum Műhely következő foglalkozását Fonyódon, ahol a helyi értékek archiválásáról tanulhattunk.

Miután mindenki megérkezett a Kulturális Központba, Molnár Rita, a Fonyódi Kulturális intézmények igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően, a délelőtt folyamán elméleti oktatáson vettünk részt, ahol Serestély Ada vezetésével bepillantást nyerhettünk a fotózás és videózás alapjaiba, megismerkedtünk az interjúkészítés szabályaival.

Ebéd után Varga István igazgatóhelyettes és helytörténeti kutató vezetésével végigjártuk Fonyód több nevezetességét. Azokra a helyekre látogattunk el, amelyeket a helyi értékgyűjtők az értéktárba is felvételre javasolnak. A helytörténeti séta közben rengeteg új információt tudhattunk meg a városról. Végig éreztük, hogy István szívvel-lélekkel végzi a kutató munkát.

Bízom benne, hiszem, hogy a műhely tagjai hasonló elkötelezettséggel, lelkesedéssel fogják saját településeik értékfeltáró munkáját végezni.

Igazság szerint egy teljes nap is kevés lett volna ahhoz, hogy Fonyód minden gyöngyszemét megismertessék velünk. A városi kultúrséta a fonyódi sétányon ért véget, ahol összegeztük a látott és hallott információkat.

A Kulturális Központba visszaérve, Adával kielemeztük a séta közben készült képeket. A nap zárásaként mindenki egy-egy mondatban értékelte az együtt töltött időt.

Már megfogalmazódott az igény a műhely tagjai részéről, hogy a projekt lezárása után is fontos tartanunk a kapcsolatot egymással, hogy a saját közösségeik hiteles értékőrei lehessünk.

Mert nem elég értéket teremteni, vigyázni is kell rá!”

A műhelyfoglalkozás következő alkalmával a csoport tagjai – Szent László nyomában járva – 2018. október 31-én Somogyvár településre látogatnak, ahol az interjú készítést gyakorlatban is kipróbálják.

Simon Edina

Szárnyasi Luca Sára

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.