Felhívás a „Mozgó film, mozgó klub” szakkörön való részvételre

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül szakkört indít Táplánszentkereszten, a Jókai Mór Művelődési Házban (Fő utca 2.).

A 12 alkalommal, havi rendszerességgel, alkalmanként 2 óra időtartamban megvalósuló szakkör célja, hogy értelmileg sérült Vas megyei fiatalok filmkészítési tevékenységgel ki tudják fejezni érzelmeiket, gondolataikat, ötleteiket. A cél az, hogy (filmterápiás módszerek segítségével is) javuljanak a kommunikációs képességeik, problémamegoldó készségeik, valamint, hogy az értelmileg akadályozott fiatalok fejlődését, személyiségük kiteljesedését és az integrációjukat segítse ez a művészeti ág. Fontos szempont, hogy ismerjék fel saját és településük értékeit, és érezzék magukat a társadalom hasznos tagjának. Tudatosítsák magukban azt, hogy az általuk létrehozott produktum értéket képvisel és gyarapítja a települést és a közvetlen környezetüket is. A Nemzeti Művelődési Intézet megszólítja és segíti a célcsoportot abban, hogy cselekvő közösséggé válva maguk keressék és találják meg a válaszokat életük és a társadalom kihívásaira.

A foglalkozás témája:

  • beszélgetés értékekről és közösségről,
  • drámapedagógiai csapatépítő játékok, ötletek gyűjtése a kisfilmek forgatókönyvéhez,
  • mozilátogatás két alkalommal,
  • forgatókönyvvázlat készítése,
  • ismerkedés a filmfelvevő géppel, kameramozgások, plánok,
  • kisfilmkészítési gyakorlat,
  • a megvilágítás szerepe a filmekben (színek, hangulatok, zenék),
  • filmforgatás,
  • utómunkálatok, vágás,
  • filmbemutató.

Olyan értelmileg akadályozott fiatalok, valamint hátrányos helyzetű fiatalok jelentkezését várják, akik betöltötték a 18. életévüket és jelenleg köznevelésben nem vesznek részt.

A foglakozások helyszíne: Jókai Mór Művelődési Ház (9761, Táplánszentkereszt, Fő utca 2.). A foglalkozások megvalósításában közreműködő szakmai partner: Horváth Zoltán filmes szakember.

A szakkör indulásáról és a jelentkezés módjáról bővebb felvilágosítás kérhető: Bognár Alexandra, bognar.alexandra@nmi.hu, +36 20/533-9347

Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2019. február 22-ig jelezze! A szakkörön való részvétel térítésmentes, a vidéki résztvevőknek útiköltség-térítést biztosítanak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.