Felhívás – Falusi Krónika – olvasókörök, közösségek irodalmi találkozója

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet irodalmi találkozót hirdet Magyarországon és a Kárpát-medencében működő olvasókörök, közösségek számára a 2020. évre. A találkozó témája a falusi, vidéki élet.

Jelentkezni az e témakörrel foglalkozó – hagyományok, munka, szokások,  táj, szülőföld, természet, ünnep, barátság, szerelem – művekkel lehet a kortárs vagy klasszikus magyar irodalomból. Örömmel fogadják a régiókban született irodalmi alkotásokat, vagy az oda kötődő, ott élő vagy onnan elszármazott költők, írók műveit; saját gyűjtésű falutörténeteket, anekdotákat, elbeszéléseket.

A jelentkező ifjúsági és felnőtt korosztályú olvasókörök, közösségek készülhetnek verssel, novellával, vagy regényrészlettel, saját, helyi gyűjtés alapján feldolgozott elbeszéléssel, faluhistóriával is. A tájnyelvekkel való ismerkedés, a különböző tájegységekről érkezők szellemi kultúrájának sokszínűsége teret kap a programban a közösségek, olvasókörök előadói által.

Az előadni kívánt művet emlékezetből (nem felolvasva) kérik a fellépőktől. Az előadás időtartama nem haladhatja meg az 5 percet.

Az irodalmi találkozón szakmai zsűri értékeli az előadásokat és választja ki a gálára továbbjutó résztvevőket.

Jelentkezni 15 éves kortól lehet. 

Jelentkezési határidő: 2020. február 7.

A jelentkezési lap beküldhető emailben a baranya@nmi.hu email címre, vagy postai úton a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága címére: 7625 Pécs, Kálvária u. 34.

Adatkezelési tájékoztató

A megyei találkozó időpontja: 2020. február 24.

Helyszíne: Hosszúhetény, Nemes János Művelődési Központ

Az olvasókörök, közösségek találkozóján az egyik legfontosabb cél a falusi, vidéki élet témájának újraértelmezése az irodalmi műveken, szellemi gyűjtéseken keresztül, hiszen a tervezett gálaesten a legkiválóbbak tolmácsolásában hallhatók majd a művek.

Az összetartozás, a közösségépítés, az identitástudat erősödése; a magyar klasszikusok művei által a magyar nyelvi szókincs gyarapodása, megőrzése, az irodalom által átélt feledhetetlen pillanatok átélése, a magyar nyelv ápolásán túl a hazai irodalom népszerűsítése, a közösségek, olvasókörök erősítése, valamint az irodalmi találkozó minél szélesebb körben való kiterjesztése is küldetése a Falusi Krónikának.

Az elmúlt időszakban érzékelhető volt, hogy évről évre egyre bővül a közösségi versszeretők, versmondók, prózamondók, mesemondók, faluhistóriák előadói köre.

A bemutatót (megyei találkozót) követően lehetőség nyílik az olvasókörök, közösségek számára szakmai megbeszélésre, az előadó művészeti tevékenység önfejlesztésére.

A gálaesten 2020 áprilisában a megyei találkozókon fellépő legkiválóbb olvasókörök, közösségek tagjai mutatják be előadásaikat a  Lakitelek Népfőiskolán.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.