Felhívás Ifjúsági értékőr táborban való részvételre

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 projekt keretében a Művelődési Intézet Ifjúsági értékőr tábort szervez 2018. augusztus 13. és 17. között Szabolcs községben, melyre 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését várja.

A tábor helyszíne: Szabolcs község, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza bal partján, Tokajtól 9 km-re fekvő kis falucska, mely igen gazdag történelmi emlékekben, hiszen itt helyezkedik el a honfoglalás kori földvár (IX–X. sz.) és I. (Szt.) László itt tartotta az 1092-es úgynevezett szabolcsi zsinatot, valamint itt találhatóak a Tisza regényes szépségű egykori holtágai, a Kerek tó, a Kis-Tisza, amelyek jelentős természeti értéket képviselnek. Ezeknek köszönhetően élményekben gazdag öt nap várja a résztvevő fiatalokat.

A tábor során fontosnak tartjuk, hogy a résztvevő fiatalok az értékfeltárás folyamatának elméleti és gyakorlati ismereteit elsajátítsák és alkalmassá váljanak önálló értékőr csoport szervezésére.

Ennek érdekében a tábor programjai között szerepel többek között:

  • a hungarikumok játékos megismerése
  • az értékfeltárás, értékmentés módszerei a településeken
  • a környék értékeinek feltárása és képalkotó eszközökkel történő megörökítése – videó, fotó
  • a tájegység értékeinek felfedezése kenuval és kerékpárral
  • a régészeti munka szépségeinek megismerése a gyakorlatban is
  • „értékek” készítése saját kezűleg
  • táncház
  • fakultatív programok: borkóstoló est, hagyományos ételek készítése a szabadban

A tábor résztvevőinek bevonásával egy értékőr-kerekasztal létrehozása a cél, annak érdekében, hogy a fiatalok is minél nagyobb számban kapcsolódjanak a hungarikummozgalomhoz és aktív részesei legyenek a települési értéktárak kialakításának.

A tábor létszáma korlátozott, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

A tábori részvétel, a programok, a szállás és az étkezés minden jelentkező számára – a Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 számú projekt keretében – ingyenes!

A tábor helyszínére történő utazáshoz útiköltség térítés igényelhető!

A tábor időpontja: 2018. szeptember 3-7.

A tábor helyszíne: Szabolcs

A jelentkezési lapot beszkennelve, elektronikus úton a nagy.edina@nminkft.hu e-mail címre várjuk. Az eredeti aláírt jelentkezési lapot a tábor résztvevői kérjük, hogy hozzák magukkal.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 27.

A táborral kapcsolatosan információ kérhető:

Nagy Edinánál a nagy.edina@nminkft.hu e-mail címen, a +36-20/323-1873-as telefonszámon, vagy személyesen az NMI Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájában, a 4400 Nyíregyháza, Damjanich utca 4-6. szám alatt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.