Felhívás – Mozgó film, mozgó klub szakkör indul Nyírkércsen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indít Nyírkércs településen.

A 12 alkalommal, havi rendszerességgel, alkalmanként 2 óra időtartamban megvalósuló szakköri foglalkozás célja a résztvevők településeik értékei iránti elköteleződésének növelése közösségi audiovizuális rögzítésen és dokumentáláson keresztül. A projekt során a résztvevők megismerik a kisfilm készítésének alapszabályait, műfaji lehetőségeit. Néhány mű megismerése a szerzői film nagy alkotóitól, a filmművészet meghatározó stílusirányzataiból, a magyar film történetéből a tömegfilm jeles mestereitől sajátítható el. A település értékeit önálló kutatómunkával derítik fel, melyek videofelvételen is megörökíthetőek az utókor számára, ezáltal az értékmentés is megvalósul. A Nemzeti Művelődési Intézet „Közösségi mozi és médiaműhely” közösségfejlesztő mintaprogramjának folytatásaként megszólítja és segíti a célcsoportot, hogy cselekvő közösséggé válva maguk keressék és találják meg a válaszokat életük és társadalmuk kihívásaira.

A foglalkozás témája:

  • hungarikummozgalom megismerése, települési értékfeltárás
  • közösségi videózás módszerének megismerése és alkalmazása
  • faluséta módszerének megismerése és alkalmazása
  • forgatókönyvek írása, forgatási előkészületek
  • operatőri ismeretek
  • kamerakezelési ismeretek
  • fotózási ismeretek
  • közönségbarát dokumentumfilmek készítése

Olyan fiatal felnőtteket, valamint hátrányos helyzetben élők jelentkezését várják, akik betöltötték 18. életévüket és jelenleg köznevelésben nem vesznek részt.

A foglalkozások helyszíne: Nyírkércs IKSZT (4537 Nyírkércs, Fő u. 83.)
A műhelyfoglalkozás szakkör első alkalma: 2019. október 28.

A szakkör indulásáról a jelentkezés módjáról bővebb felvilágosítás kérhető:

Nádasiné Barta Ibolya, módszertani referens
+36 20 283 1389, nadasine.ibolya@nmi.hu

Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2019. október 22-ig jelezze a fentebb jelzett elérhetőségeken. A szakkörön való részvétel térítésmentes, a vidéki résztvevőknek útiköltség térítést biztosítanak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.