Félidejéhez érkezett a Metszéspont program

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Metszéspont program az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt a félidejéhez ért, melynek legutóbbi alkalma Pécsváradon került megrendezésre. A három megyéből érkezett résztvevők bepillantást nyertek a pécsváradi székhelyű Nyugdíjasok Körzeti Egyesület gazdag munkájába, amelyet  Kárpátiné Zita ismertetett.

Az egyesület a tagság számára a mindennapi gondok, problémák megoldásában nyújt segítséget, valamint gazdag kulturális programokat, kirándulásokat szerveznek.  Szolgáltató irodájuk a művelődési házban található. A 190 tagot számláló közösségnek kórusa és néptánc, valamint örömtánc csoportja is van. A város kulturális rendezvényeinek aktív résztvevői, segítői. Vetélkedőket, versenyeket szerveznek, valamint a  körzethez tartozó települések kulturális életét is segítik és színesítik.  Nagyon népszerű programjuk a sütőverseny, ahol a legfinomabb, legszebb süteményekből korábban naptárt jelentettek meg.

Az egyesületnél tett látogatást követően a résztvevők a pécsváradi várban találkoztak Zádori János polgármesterrel, aki  bemutatta a települést, külön hangsúlyozva a vár jelentőségét, amelyet jelenleg a város üzemeltet. Tájékoztatója kitért arra, hogy milyen nehézségeket jelent egy műemlék szakszerű fenntartása, üzemeltetése a bürokrácia útvesztőjében. A tárlatvezetés során a résztvevők  megismerhették a vár történetét, amelynek egy érdekes eleme volt, hogy valójában nem is vár, hiszen építésétől kezdve monostorként funkcionált.

Tóth Györgyi

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.