Felpezsdült a közművelődés Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Békés megyében jelenleg 29 fő közművelődési asszisztens dolgozik a településeken a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretein belül. A résztvevők hétről-hétre közművelődéssel kapcsolatos feladatokat, kutató munkákat végeznek el a saját településük vonatkozásában.

Az érvényben lévő, járványügyi szabályozásokkal összhangban, online módon történik a kapcsolattartás a résztvevőkkel. Illetve a program elemeként elvégzendő feladatok beküldése és azok ellenőrzése is az online térben történik. Békés megyében Hidvégi-Farkas Zsófia, módszertani koordinátor napi szinten tartja a kapcsolatot a programban résztvevőkkel.

A heti feladatokat minden résztvevő pontosan, időben és nagy lelkesedéssel teljesíti. Az elvégzett szakmai feladatokon keresztül a résztvevők egyrészt megismerik a Nemzeti Művelődési Intézet országos és a Békés Megyei Igazgatóság megyei feladatellátását, másrészt a saját településük kapcsán is mélyebb ismeretekre tesznek szert.

Az ajánlott feladatokat minden héten szöveges dokumentumban küldik vissza az asszisztensek. Ezek közül a legsikeresebb és a legkedveltebb feladat eddig a saját településen készült, régi fényképek összegyűjtése volt.

Nagyon lényeges része a programnak, hogy ezen feladatok által a Békés Megyei Igazgatóság is széles körű képet kap a megye településeiről, az ottani régi hagyományokról illetve az olyan szokásokról, melyek még most is élnek és részei a mindennapoknak. Ezek az információk nagyban segítik a későbbi szakmai, módszertani munkát.

Varga Ágnes

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.