Fenntartható iroda Hajdú-Bihar megyében? Igenis, lehetséges!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Életünk negyedét a munkahelyünkön töltjük. Hogyan lehet a munkahelyünk is fenntartható, környezettudatos? Erre a kérdésre keresték a választ 2019. június 7-én a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságán dolgozó munkatársak. Közös ötletelés során oszthatták meg egymással gondolataikat és véleményeiket a  környezettudatossággal és a fenntartható irodával kapcsolatban.

Manapság egyre többet hallhatjuk a fenntartható fejlődés kifejezést, annak fontosságát és jelentőségét. De mi is ez pontosan? A fenntartható fejlődés azt jelenti, hogy a ma élők szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy a jövő generációinak szükségleteit se korlátozzuk. Egyénileg is nagyon fontos szerepet töltünk be ebben a folyamatban, hiszen mindennapjaink során mi is tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Fekete Rita, a Debreceni Egyetem közösségszervezés BA szakos hallgatója, aki a Művelődési Intézetnél tölti szakmai gyakorlatát és tagja a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottságnak, előadást tartott a fenntarthatóság jegyében. Az előadás elméleti bevezetője során a lelkes munkatársak leginkább a szelektív hulladékgyűjtés témakörét járták körül. Mindazonáltal különösen fontos kiemelni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem cél, csupán egy eszköz, egy tüneti kezelés. A legfontosabb teendő a hulladék mennyiségének csökkentése, hiszen „a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik”. Az előbbi gondolatmeneten továbbhaladva hulladékcsökkentő technikákat ismerhettek meg a megyei igazgatóság munkatársai, hangsúlyt fektetve a környezettudatos vásárlásra, a komposztálásra, a szórólapok tiltására, az újrahasználatra és az újrahasznosításra. A bevezetőt követően „szemétpárokat” alkotva, csoportokban egy totót töltöttek ki a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai, amely a hulladékokkal kapcsolatos érdekes tényekre fókuszált. A totó által megdöbbentő adatokat ismerhettek meg a résztvevők.

A körülbelül egyórás, interaktív programot közös ötleteléssel zárta a csoport, ahol összegyűjtötték azokat az ötleteket és javaslatokat, amelyekkel fenntarthatóbbá, környezettudatosabbá lehetne tenni a Hajdú-Bihar megyei igazgatóságot, az egészen alapvető cselekedetektől kezdődően az igazán innovatív megoldásokig. A program végeredményeként az igazgatóság munkatársai kijelöltek egy „környezeti felelőst”, akinek a jövőben az lesz a feladata, hogy ellenőrizze a közösen meghatározott pontok betartását és folyamatosan fejlessze az igazgatóság „zöldebbé” tételét.

„Korunk problémáinak megválaszolása Önmagunkban rejlik. Szeretném, ha majd elhinnék, hogy a reménysugár mi, Önmagunk vagyunk! A válasz bennünk van, másképp gondolkodásunkban rejlik!” (Dr. Gyulai Iván)

Fekete Rita

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.