Fény és árnyék

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül megvalósult véméndi Mozgó film, mozgó klub 2019. szeptember 21-i találkozóján a világosítás szerepe került górcső alá.

A csoport tagjai megismerkedtek a világítások típusaival, a természetes és mesterséges világításokban rejlő lehetőségekkel. Mindkettő előnyei és hátrányai szóba kerültek. Összegyűjtötték a fénytípusok felhasználási módjait, azt hogy hogyan tudják előnyösen kihasználni az adott fényviszonyokat. Alkalmazták a fénymérőt és megtanulták a különböző rögzítési eszközökön az adott fényerő és típus szerinti ideális beállításokat. Megtapasztalták, hogy a jónak gondolt erős napfény bizony nehezíti a fotós munkáját.

A megismert módszereket a gyakorlatban is kipróbálhatták. Használták a derítőt, mellyel az árnyékzugos területek is bevilágíthatják. Bejárták a település utcáit és próbafelvételeket készítettek különböző beállítások mellett, de beltéri felvételekre is sor került. Az elkészült anyagokat végül kielemezték, hogy megtalálják minden helyzetben az ideális felvételi módot. Érdekes volt megtapasztalni egy-egy felvételi funkció mennyire más hatást ér el, mennyire mást mutat a befogadó számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.