Filmbemutató a vasi Mozgó film, mozgó klubban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indított Táplánszentkereszten, melynek tizenegyedik foglalkozásán az elkészült filmet tekintették meg a résztvevők és az érdeklődők, 2020. január 31-én.

Ha valami elkészül, az mindig nagy öröm és ok az ünneplésre. A vasi Mozgó film, mozgó klub tagjai sem érezték ezt másként. Azonban az ünnepbe még egy érzés is vegyült: a tettrekészség. Az értelmileg akadályozott fiatalokból álló közösség mindenképpen folytatni szeretné a filmes tevékenységet. A hónapok során egyre jobban, nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat a forgatásokba. Kreatívan álltak a kisfilm elkészítéséhez; Horváth Zoltán foglalkozásvezető és segítője, Boros Ferenc közreműködésével egy kacagtató, majdnem hatperces filmet sikerült leforgatniuk.

A pénteki délutánon a szülők és barátok is szép számmal megjelentek, hogy együtt ünnepeljenek a fiatalokkal. A bemutatón Bognár Alexandra közművelődési referens elmondta, hogy milyen nagy élmény volt együtt dolgozni a csoporttal, és megköszönte a szülők támogató segítségét, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a szakköri foglalkozás. A Vas Megyei Igazgatóság fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élő közösségek számára is biztosított legyen a kultúrához való hozzáférés joga, és jövőbeli terveikben is szerepel ilyen jellegű programsorozat megvalósítása.

Horváth Zoltán foglalkozásvezető is nagy élményként élte meg az elmúlt hónapokat. Kiemelte, hogy hónapról hónapra látszott a fejlődés a fiatalokon. Ráirányította a figyelmet az ötletek sokszínűségére és a csoport fesztelen magatartására: nem zavarta őket a kamera jelenléte, így nagyon könnyű volt a munka. Az elkészült nyersanyagból egy könnyen vágható, koherens egészet alkotó kisfilm készült.

„A hősszerelmes, a főnök és a két idős bérenc” egy vidám, burleszk elemekkel tarkított történet, melyben az akció, a vígjáték és a romantika vegyül egymással. A vetítést nagy nevetések kísérték, megható volt látni a szereplők arcát, ahogy felfedezték önmagukat a vásznon. A filmben saját érzelmeiket, a számukra fontos értékeket – az egymásért való kiállás, csapatmunka, életigenlés – mutatták be.

A programon részt vett Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület megálmodója. Elismerően nyilatkozott a fiatalok munkájáról, különös tekintettel arra, hogy milyen természetesen viselkednek a kamera előtt, mennyire átjön a személyiségük. Speciális Filmszemlére való nevezésre is javasolta az alkotást.

A februári záró alkalom a szombathelyi mozilátogatás lesz az Agora Savaria Filmszínházban. Ezzel fejeződik be a Mozgó film, mozgó klub Vas megyében, azonban a csoport filmes tevékenysége – a szervezők reményei szerint – folytatódik.

Bognár Alexandra 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.