Filmes eszközök hatása, figyelemfelkeltő videó készítése

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Hatodik alkalmát tartotta az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága szervezésében indult Közösség és média szakkör. A foglalkozások egy éven keresztül tartanak és a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projekt keretében valósulnak meg.

A 2019. július 30-ai foglalkozáson a résztvevőkkel Hartyándi Jenő Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, fesztiváligazgató ismertette meg a filmes eszközöket, vágási technikákat, valamint hasznos gyakorlati tanácsokat is adott arról, hogy milyen filmes eszközökkel milyen hatást lehet elérni, mivel lehet a kor elvárásainak megfelelően figyelemfelkeltő videót készíteni. A foglalkozás első felében az ismerkedő beszélgetés keretében kiderült, hogy a többség rendelkezik kép készítésére alkalmas mobiltelefonnal, valamint valamilyen szinten használják az internetet (pl.: e-mail, Facebook, Skype). A minél élvezhetőbb fotók és videók elkészüléséhez a foglalkozásvezető mindenki számára átadott egy „gyorstalpaló filmkészítés” című összefoglalót, melynek segítségével próbafelvételeket készítettek. A videó készítésen kívül az egyszerű vágási technikák kerültek bemutatásra, például nyitó és záró felirat elhelyezése a videón, vagy, hogy hogyan lehet zenével is színesíteni a felvételt. Hartyándi Jenő foglalkozásvezető segítséget adott a helyi értékek gyűjtésének, mentésének vizuális módszerére, értékgyűjtő felvételek formájában. 

A szakkör végéhez közeledve a videókészítés módszereit is gyakorolták a jelenlévők, az egyszerűbb események filmezésétől a bonyolultabb rendszerű érték- vagy hagyománygyűjtésig.

Epinger Zsanett

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.