Filmes szakkör indult Sorkifaludon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Vas Megyei Igazgatósága a TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0106 azonosítójú projekt fenntartása keretében indított Dokumentum filmes szakkört Sorkifaludon. A Gárdonyi Géza Általános Iskolában megtartott első foglalkozáson 20 diák vett részt.

A projekt keretében kifejlesztett 76 órás tananyag alapján Simon Ádám fotós, videós szakember vezeti a foglalkozásokat. A sorkifaludi iskolával a tavalyi évben a 135+1=A jövő zenéje” programban is együttműködtünk (akkor alsós gyerekekkel), ezért választottuk ezúttal is helyszínnek az intézményt. A felsősök lelkesedése is határtalan: ezt az is mutatja, hogy meglepően sokan jelentkeztek a szakkörre.

Az első alkalommal a foglalkozásvezető a diákokkal beszélgetett. Ennek célja nemcsak tudásszint-felmérés volt, hanem azt is elmondhatták a résztvevők, hogy mit szeretnének tanulni a foglalkozásokon. Mivel a filmkészítés a fotózásból nőtt ki, ezért a fényképezés is szóba került. A fiatalok beszéltek a kép- és videómegosztó oldalakról, az általuk nézett fotós-videós tartalmakról, de az eddig készített képeikről, kisfilmjeikről is meséltek. Meglepő volt hallani, mennyire kritikusan értékelik a “magamutogató” celebeket vagy éppen a filmek reklámokkal való megszakítását. A foglalkozás során az egyik diák által készített, a kerékpározás történetéről szóló kisfilmet is megnézte a csoport.

A fenntartás utolsó évébe lépett „KOMPART” projekt a kreatív ipar olyan innovatív folyamatait generálta, amelyek hosszú távon befolyásolhatják a fiatalok pályaválasztását. A készségfejlesztésen túl az eddigi foglalkozások komoly személyiségfejlesztő, valamint önismeretet és értékrendet javító hatással bírtak az útjukat kereső fiatalok számára. A sorkifaludi diákok nyitottsága, érdeklődése előre vetíti, hogy a korábbi célok ezúttal is teljesülhetnek.

Kuglics Gábor 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.