Filmezni tanulnak a diákok Rábapatyon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága a TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0106 azonosító számú projekt fenntartása keretében Dokumentumfilmes-szakkört indított Rábapatyon. A 2019. szeptember 17-én megtartott első foglalkozáson az Arany János Általános Iskola 11 diákja vett részt.

Az intézmény vezetése örömmel fogadta a szakkört. A foglalkozásokat a projekt keretében kifejlesztett tananyag alapján Bonyhádi Zoltán fotós, videós szakember vezeti.

Az első órákon Kuglics Gábor közművelődési referens közösségépítő játékokat játszott a gyermekekkel, akik ezután a foglalkozásvezetővel beszélgettek. Ennek célja nemcsak tudásszintfelmérés volt, hanem azt is elmondhatták a résztvevők, hogy mit szeretnének tanulni a rendszeres találkozások alkalmával. Mivel a filmkészítés a fotózásból nőtt ki, ezért a fényképezés is szóba került a szakma történetének felvázolása során.

A fenntartás utolsó évébe lépett „KOMPART” projekt a kreatív ipar olyan innovatív folyamatait generálta, amelyek hosszú távon befolyásolhatják a fiatalok pályaválasztását. A készségfejlesztésen túl a projektben megtartott korábbi foglalkozások komoly személyiségfejlesztő, valamint önismeretet és értékrendet javító hatással bírtak az útjukat kereső fiatalok számára. A szakkörben részt vevő rábapatyi diákok érdeklődése előre vetíti, hogy a korábbi célok ezúttal is teljesülhetnek.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.