Filmkészítéssel a helyi közösségért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Nagy sikerrel zajlik a Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének köszönhetően a mozgó filmklub program Kaposváron.

Kaposszentjakabon, Kaposvár, többségében romák lakta városrészében, az Együd Árpád Kulturális Központ által működtetett Pécsi Utcai Közösségi Ház biztosít helyszínt a projekt keretében havi rendszerességgel működő NOSTRU Filmklubnak. A foglalkozásokon résztvevő fiatalok az elmúlt hónapokban megismerkedhettek a mozgófilm kialakulásának kezdeteivel, majd saját, illetve közös filmélményeken keresztül a filmkészítés technikai és szerkesztési alapjaival.

Mester András és Bata Zsolt, a FényHangÁr audiovizuális csoport szakemberei egy olyan filmes nyelvet adnak át a résztvevőknek, mellyel a helyi hagyományokat és szokásokat örökíthetik meg a fiatalok, így elősegíthetik a közösségépítést, erősíthetik közösségükben a kulturális összetartozást.

A foglalkozásokon bemutatott kreatív filmes gyakorlatokon keresztül folyamatosan fejlődik a csoport vizuális kifejező képessége, valamint kifejező kedve. Ennek egyenes következménye, hogy változnak a fiatalok – meghatározóan az internetre és közösségi oldalakra korlátozódó – mozgókép fogyasztási szokásai is.

A projekt jelenlegi szakaszában a szakkör tagjai az elméleti tudásanyagot a gyakorlati ismeretekkel ötvözve terepen dolgoznak. A születendő rövidfilm alkotó fázisában bemutatják a tradicionális, nagyon gazdag hagyományokkal rendelkező roma kultúra egy-egy szeletét. A közös tanulás, tervezés, munka a helyi fiatalok aktivitásának forrása. A projekt másik – nem elhanyagolható – eredményeként erősödik az integráció és az együttélés romák és nem romák között.

Bata Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.