Fókuszban a falukönyvek – Műhelymunka Nyírmártonfalván

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

2017 őszén készült az a módszertani film, amely Nyírmártonfalva első falukönyvéről szól. Ez az alkotás több települést is arra ösztönzött, hogy maguk is megírják saját kalendáriumukat. A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága segítségével Gáborjánban egy éve, Bojton pár hónapja kezdték el a közös munkát.  Az egymás jó gyakorlatainak megismerése, a motivációk feltárása és a további munkára való bátorítás hozta azt az ötletet, hogy a három település, falukönyv készítésében érdekelt közösségei találkozzanak. Az első találkozó 2019. július 2-án volt Nyírmártonfalván, ahol már el is készült a település első falukönyve.

A munkát Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő szakember irányította, aki a gáborjáni és bojti folyamatban is segíti a megyei igazgatóság munkáját. Mindhárom település előzetesen kapott két kérdést, a könyvkészítés készültségi szintjének megfelelően.

A legfiatalabb falukönyv írók közössége Bojt a következő kérdéseket kapta: Mi az, ami leginkább felkeltette az érdeklődésüket a falukönyv készítésének a folyamatából? Milyen terveik vannak? A gáborjániak, akik már túl vannak az anyaggyűjtésen, a következő kérdésekre válaszoltak: Mi jelentette eddig a legnagyobb sikerélményt a falukönyv anyaggyűjtése során? Mi az, amihez a továbbiakban segítséget várnak? Az elkészült falukönyv írói, a helyiek, a máig ható sikerélményekről számoltak be, valamint arról, mit jelent, mit adott az első falukönyv a faluközösség számára.

A közös beszélgetést műhelymunka követte, ahol két csoportban zajlott a foglalkozás. Arra a két fő kérdésre keresték a választ, hogy mire figyeljünk a gyűjtőmunka során, illetve, hogyan tovább a gyűjtőmunka után. Mindkét csoportban részt vettek a helyiek, akik saját tapasztalataikkal segítették a válaszadást. A közösségek megerősítették azt a tényt, hogy nagyon hasznos az ilyen jellegű találkozó, sok ötletet, jó gyakorlatot gyűjtöttek, ennek köszönhetően újult lelkesedéssel folytatják a munkát. Az is megfogalmazódott, hogy továbbra is szeretnék segíteni egymást, ezért szeptemberben Bojton újra találkoznak a falukönyv író közösségek, hogy beszámolhassanak az eredményeikről és további ötletekkel, jó gyakorlatokkal ismerkedhessenek meg.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.