Fókuszban a komatál – Kávészünet konferencia Tótvázsonyban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága 2019. szeptember 19-én Kávészünet konferenciát tartott Tótvázsonyban, melynek központi témája a komatál hagyomány újraélesztése és éltetése volt.

„Újraéleszthető-e a komatál hagyománya” címmel hívták közös gondolkodásra a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesülettel közös szervezésben a Veszprém megyei érdeklődőket szeptember 19-én.

Miután a Veszprém Megyei Igazgatóság vezetője, Dr. Baloghné Uracs Marianna ismertette az érdeklődőkkel a Komatál Programot és a pályázati feltételeket, Szendrei Szilárd, az egyesület elnöke elmesélte, hogyan élesztették újra a hagyományt a településen 2015-ben. Az egyesület tagjai helytörténeti gyűjtéseket tanulmányoztak, idősekkel beszélgettek az első komatál elkészítése előtt. A céljuk az volt, hogy az újdonsült édesanyákat, családokat köszöntsék a településen, ezáltal invitálva őket a helyi kisgyermekes közösség tagjai közé.

A régi hagyomány újraéledésének szép példája, ahogyan átgondolták, a mai modern kor igényeire szabták a komatál tartalmát. A friss húsleves Pécsi Kriszta balatonfüredi fazekas cserépedényeiben készül el ebédre, melyhez a csatlakozó főzőasszonyok, jelentkező családok mindenféle finom étellel, lekvárral, szörppel, süteménnyel kedveskednek az újdonsült édesanyának és családjának. A településhez tartozás érzését erősíti, hogy minden újszülöttnek névre szóló képeslapot helyeznek a csomagba, a polgármester üzenetével. Az ételek mellett a Tótvázsonyi Hímzőműhely egy fehérhímzéssel készült fehér kendőt is ajándékoz minden komatál mellé.

A program ugyan öt évvel ezelőtt – talán az újszerűségéből fakadóan – nehezen indult, mára már hagyománnyá vált a településen a köszöntés, egyre többen csatlakoznak a komatálba ételt készítők táborába. A komatál hagyománya hozzájárul a fiatal édesanyák közösségbe való beilleszkedésének elősegítéséhez, a településen maradás megerősítéséhez, baráti kapcsolatok kialakulásához.

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.