Fókuszban az újrahasznosítás és a zöld megoldások

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

„Újrahasznosításból gazdaságfejlesztés – Kulturális alapú gazdaságfejlesztés Veszprém megyében” címmel látóutat szervezett 2019. szeptember 23-án a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága a gyulafirátóti Old Blue műhelybe, valamit a veszprémi Zöld Lakba.

A látóútra jelentkező kézműves alkotók délelőtt a gyulafirátóti Old Blue farmer-újrahasznosító manufaktúrába látogattak el, ahol Plank János, a vállalkozás vezetője arról beszélt, milyen út vezetett el a sikeres vállalkozás létrehozásáig. Szó volt továbbá arról is, hogyan jut el egy használt, kidobásra ítélt farmer a varrodáig, milyen szempontok figyelembevétele mellett hasznosítják újra az alapanyagot (szortírozás, tisztítás, válogatás, stb.). A beszélgetés során felmerültek a kreatív megoldások is, amelyekkel egy újrahasznosító vállalkozásban a termelést optimalizálni lehet. A bemutatkozást a műhely bejárása követte, a résztvevők végigtekinthették a különböző helyiségeket a szortírozótól egészen a varrodáig.

A délután Veszprémben, a Kör Alapítvány épületében, az úgynevezett Zöld Lakban telt, ahol Mátyás Mónika, az alapítvány elnöke a zöld megoldásokról beszélt, valamint arról, hogyan lehet közösségi alapon működtetni egy ingatlant. A bemutatót beszélgetés követte, ahol nemcsak a zöldülés, újrahasznosítás kérdései merültek fel, hanem az egyes kézművesek által feltett vállalkozásfejlesztési kérdéseket is megvitatták a résztvevők.

Az „Újrahasznosításból gazdaságfejlesztés” projekt novemberben egy tréninggel folytatódik, ahol a jelentkezők tovább bővíthetik ismereteiket.

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.