Folytatás a „Paraván mögött”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

„Paraván mögött“ címmel második alkalommal 2018. október 26-án találkoztak  a Hajdú-Bihar megyei amatőr bábcsoportvezetők, bábozás iránt érdeklődők, közművelődési szakemberek és bábos szakemberek Debrecenben, a Vojtina Bábszínházban. A műhelymunka-sorozat lényege, hogy felszínre hozza az amatőr bábcsoportok problémáit, igényeit, s hosszabb távra nézve megállítsa az amatőr bábcsoportok számának csökkenését a megyében.

Ezúttal az érdeklődők megnézhették az Egy rókáról és egy farkasról című bábelőadást, majd beszélgethettek, kérdéseket tehettek fel a bábszínészeknek, valamint betekinthettek a paraván mögé is, ahol közelről  láthatták a díszletet, valamint a bábokat is kézbe vehették.

A műhelymunka a Vojtina Bábszínház színpadán zajlott.  A tematikus nap vezetője Asbóth Anikó bábművész, a Vojtina Bábszínház igazgatója volt, aki először a bábszínház kialakulásáról beszélt, majd bemutatta a folyamatot, ahogy egy amatőr bábcsoportból professzionális bábszínház lesz.

Irányításával több kérdést is boncolgattak a résztvevők. Van-e felelőssége a művészeknek a felnövekvő generációk művészeti nevelésében? Miben segíthetik az amatőr bábcsoportok munkáját a bábművészek, bábos szakemberek és maga a bábszínház?

A kérdések megválaszolása közös munkára, kreatív gondolkodásra sarkallta a résztvevőket, akik ismét gazdag útravalóval, motiváltan térhettek haza várva az utolsó lezáró találkozót.

Hermann Attila
Fotó: Hermann Attila

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.