Folytatódik a bábműhely Miskolcon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 elnevezésű pályázat részeként az amatőr művészeti csoportvezetők műhelyfoglalkozás keretében havonta egy alkalommal jönnek össze a Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának tréningekre és képzésekre kialakított termében Miskolcon.

A csoportvezetők az eddigi műhelymunka során megismerkedtek a magyarországi bábszínház múltjával, megalakulásának történetével, illetve a bábjáték-bábszínjátszás fejlődésével. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként juthatnak el a bábozástól a bábszínházig. Az együttműködési gyakorlatok mellett beszélgetést folytattak a bábjátszás fontosságáról, hasznosságáról és szerepéről a közösségépítésben.

A résztvevők személyes példáinak, tapasztalatainak megismerésével közelebb kerültek a csoportalakítás lehetőségéhez. Megismerkedtek a különböző bábszínházi stílusokkal, a műfaj típusaival (művészi, vásári, népi). A helyi Csodamalom Bábszínház profi bábművészének bevonásával gyakorlati bemutató is színesítette a műhelymunkát. A bábjáték technikai, szerkezeti felépítése, a báb típusa szerinti felosztása is szerepel a tematikában: árnybáb, kesztyűsbáb, pálcás báb, wayang, bunraku, marionett. A csoport tagjai az elkövetkezendő műhelyfoglalkozásokon betekintést kaphatnak a térbeli viszony szerinti felosztásról: alulról (pl. kesztyűs, pálcás, bunraku), hátulról/középről (árnybáb, tárgy animáció), felülről (wayang, marionett), és elmélyülnek a bábjátszás dramaturgiájába is. Saját forgatókönyvvázlat kialakításán dolgoznak, hogy a bábok elkészítése után előadhassák „saját” bábszínházi darabjukat. A későbbiek során bepillantást kaphatnak majd a Miskolci Bábszínház kulisszatitkaiba is. A műhelymunka-sorozat 2019. április végéig tart.

Kovács Anikó

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.